Annonse
OLJE-DEBATT I NORD: Fylkesrådsleder for Nordland Arbeiderparti, Tomas Norvoll, slår hardt tilbake mot Petrol Arctic i oljedebatten.

Lytt til Lofoten, Petro Arctic

Oljeaktivitet i Lofoten er en verkebyll som har bidratt veldig negativt til petroleumsnæringas omdømme, skriver Tomas Norvoll.

Petro Arctic sin direktør går til angrep på Arbeiderpartiets petroleumspolitikk etter landsmøtevedtaket om å si nei til konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Det han glemmer er at mye er forandret siden debatten om konsekvensutredning startet. Den viktigste endringen finner vi lokalt.

I 2013, da Arbeiderpartiet for første gang vedtok at vi ønsker å utrede området var det en nesten samstemt oppslutning fra kommunene i Lofoten. Det var en entusiastisk stemning med håp om nye viktige arbeidsplasser.

Nå er det helt snudd. Ingen kommuner i Lofoten ønsker lenger petroleumsnæringen velkommen. I stedet for å klage på Arbeiderpartiet anbefaler jeg å filosofere litt over hva næringa har gjort galt siden den lokale oppslutningen er forsvunnet som dugg for solen. Personlig tror jeg en viktig årsak er at det går veldig bra i Lofoten. I siste Indeks Nordland er de det området i Nordland hvor det er høyest sysselsettingsvekst, størst befolkningsvekst og den beste tilstrømningen av unge folk. Dette skjer helt uten petroleumsnæringen.

Giæver videreformidler en åpenbar misforståelse når han peker på at klimaspørsmålet er sentralt i Arbeiderpartiet vedtak. Klima er vår tids største utfordring, men i disse områdene snakker vi om trygghet for miljø og om å sikre plass og utvikling innenfor andre næringer.

Landsmøtet til Arbeiderpartiet slo krystallklart fast at olje- og gassnæringa skal utvikles videre både nord og sør for Lofoten og at den vil være den viktigste bærebjelken i norsk økonomi i mange, mange tiår framover. Det er sånn vi skal skape og dele for å lage sterkere felleskap.

Vi må sammen skape både forståelse og gode rammebetingelser for at næringa kan utvikles med nye felt, ny teknologi og enda mindre utslipp. I tillegg er det utvilsomt at olje og-gasselskapene sitter med nøkkelen til ny klimavennlig energiproduksjon. Det holder å nevne offshore vindkraft.

De siste 6 årene har det vært et klart flertall i Stortinget for konsekvensutredning. Dette flertallet har høyreregjeringen konsekvent forhandlet bort. Alle som følger norsk politikk ser at det lenge har vært helt utenkelig å etablere en regjeringskonstellasjon som vil åpne opp for ei slik utredning. Dette vet næringen, dette vet Petro Arctic, da er det underlig å framstille vedtaket vårt som et være eller ikke være for næringa inn i framtida. Faktisk kan det være en stor fordel at vi nå har stukket hull på en verkebyll som har bidratt veldig negativt til petroleumsnæringas omdømme.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse