Annonse
ØVER SAMMEN: Forsvaret øver sammen med de allierte på å forsvare Norge. Øvelsen går fram til 18. mars og samler 15.000 soldater. Foto: Øivind Storvik Ingebrigtsen/ Forsvaret

Forsvarsministeren burde ha avlyst Cold Response

Finland har trukket seg fra øvelsen. Forsvarsministeren holder seg hjemme.

Men i nord er det ikke bare 500, men 15.000 mennesker som skal bo tett på hverandre fram til 18. mars. 

Det er bare fem døgn siden ordfører i Bardu, Toralf Heimdal, ba pent om at militærøvelsen Cold Response 2020 avlyses.

Det avfeide forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

– Smitterisikoen blir verre om vi drar inn 15.000 soldater og samler dem på forsamlingshus og flyplasser for å fly dem ut herfra. Det er bedre smittevern at de får drive den øvelsen de har planlagt å gjøre, sa han til NRK.

Dette skjer etter at 1300 soldater ble satt i karantene, da en soldat ble bekreftet smittet av det nye viruset forrige uke.

To dager etter at Heimdal ber om avlysing, trekker Finland sine 400 soldater fra øvelsen på grunn av koronaviruset.

Nå sitter sjefen for det hele selv hjemme i frykt for å ha blitt korona-eksponert, mens øvelsen er i gang og soldatene er ute i felt.

Nå er det viktig å være før var for sivilsamfunnet. Hensynet til bardudølene og til resten av omlandet burde ha veid tyngre enn behovet for å gjennomføre øvelsen.

Det er drastiske tiltak å avlyse noe som har vært planlagt så lenge. Men dette burde vært vurdert før helga da den første situasjonen med karantene utfoldet seg.

Kommuneoverlegen i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, sier tirsdag denne uken at nasjonale myndigheters tiltak så langt ikke har vist seg å være tilstrekkelige.

Nå skrus strikken til, også i Norge. Bergen vil bøtelegge de som bryter karanteneregler. Det er et offensivt, men viktig tiltak som andre kommuner bør følge. Tiden vil vise om det var for sent.

For Folkehelseinstituttet og Bent Høie møtte pressen tirsdag kveld. Der er tonen at vi nå er inne i en ny fase og at flere tiltak vil bli iverksatt.

Arrangementer med over 500 mennesker bør avlyses anbefaler FHI. Det blir ingen landskamp på Ullevål med tilskuere. Birkebeinerrennet avlyses. En rekke andre større arrangement er nå avlyst. Tre leger, blant andre Mads Gilbert, sier at tiltakene fra myndighetene ikke gjør dem beroliget. De ber om «offensiv, omfattende testing, tidlig karantene og tydelige samfunnsmessige begrensninger av smittespredning iverksettes umiddelbart.», skriver de i et debattinnlegg hos VG.

Men i nord er det ikke bare 500, men 15.000 mennesker som skal bo tett på hverandre fram til 18. mars. Forsvaret sier de er gode på smittevern. Det er vel og bra. Men dette viruset er nytt. Det har vist seg å smitte lettere enn vanlig influensa. 

Den store militærøvelsen er nå i full gang. Kanskje er det verre om den får en brå slutt og alle busses til flyplassen samtidig. Dette må ekspertene avgjøre. Men en gradvis nedskalering og nedtrapping av øvelsen må nå gjennomføres.

Ifølge ordføreren i Bardu har det i tillegg vært lite samhandling med lokalbefolkningen i forkant av øvelsen. I en verden der man har sett hvordan viruset har spredt seg raskt, er det utrolig at ikke Forsvaret har vært i forkant med sine vurderinger av denne store øvelsen.

Å øve sammen med allierte på å forsvare Norge, er å være føre var i en tenkt situasjon der vi må forsvares. 

Å avlyse øvelsen hadde vært å være føre var - for helse og for lokalsamfunnet - i en situasjon som vi vet er her.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse