Annonse
Det er store endringer i velgermassene i Nord-Norge, der Senterpartiet nå har blitt største parti. Foto: Ola Solvang/Nordlys

Lytt til Harald Stanghelle

Aftenpostens Harald Stanghelle har levert en glimrende analyse av årsakene til sinnet og frustrasjonen i Nord-Norge.

Med Norges største avis, Aftenposten, som plattform, har mangeårig redaktør og nå kommentator Harald Stanghelle levert en meget presis analyse av det politiske landskapet i Nord-Norge.

Stanghelles kommentar har truffet en nerve. Han konstaterer at situasjonen med økende mistillit mellom hovedstaden og landsdelen, er alvorlig for Norge, og i sum til stor skade for nasjonen. Norge trenger et sterkt Nord-Norge som er med på laget.

Stanghelle iakttar og observerer samfunnet med stor grad av respekt for menneskene som lever  i nord, og tar deres frustrasjoner og ikke minst muligheter på ramme alvor. Landsdelen har et meget lønnsomt næringsliv, og blir stadig viktigere for den nasjonale økonomien.

Men dypest sett har det, som Stanghelle påpeker, vokst fram en opplevelse av å ikke bli sett eller hørt, at man ikke er inkludert i samtalen om Norge.

Derfor bør denne teksten leses nøye av de politiske lederne her til lands, særskilt i Arbeiderpartiet, som i løpet av et tiår nesten er halvert i Nord-Norge.

Trygve Slagsvold Vedum har ord og retorikk mange nordlendinger finner trøst i, og hans gode humør og solide egenskaper som kommunikator er en styrke. Men det betyr ikke nødvendigvis  at han har løsningene for landsdelen. Senterpartiet er tilbakeskuende i sin natur, et parti som konserverer og motsetter seg endringer. Det er langt fra sikkert at dette er medisinen Nord-Norge trenger for å sikre bosetting og vekst.

Men Vedum når frem fordi de andre partiene svikter, og fordi deler av hovedstadsoffentligheten reduserer nordnorske hverdagsutfordringer til “identitetspolitikk”, som i en kommentarartikkel i VG tidligere denne uken. Det er en merkelig måte å snakke til mennesker som er forbannet fordi fødestuen eller utdanningstilbudet blir lagt ned, eller der livsviktig beredskap blir satt ut i talentløse anbudsprosesser. At opprøret i nord skulle ha sin årsak i “identitetspolitikk”, har lite med virkeligheten å gjøre. Derimot handler det om håndfast politisk uenighet med den retningen styringseliten i Oslo har staket ut.

Det er viktig at nasjonale medier ikke tar for lett på de store velgerbevegelsene i nord. Det er selvsagt helt legitimt å være sterkt mot populisme, men det kan være en ide å vise forståelse for hva som skaper folkelige opprør. Dersom man ikke gjør det, ender man opp med analyser som først og fremst bærer preg av fornektelse, ikke forklaringer.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse