Annonse
Norges Idrettsforbund har det siste året blitt drevet fra skanse til skanse, grunnet mangel på åpenhet fra toppledelsens side.

Det må en generalrydding til

Ved å tviholde på hemmelighold puster ledelsen i idrettsforbundet liv til spekulasjonene om at noe ikke tåler dagens lys.

Ved å tviholde på hemmelighold puster ledelsen i idrettsforbundet liv til spekulasjonene om at noe ikke tåler dagens lys.

Norges Idrettsforbund er igjen i hardt vær. Denne gang har man avholdt et ekstraordinært styremøte, uten å ville si hva møtet handlet om. Det føyer seg fint inn i  handlingsmønsteret vi har lært å kjenne fra forbundets side: total mangel på vilje til åpenhet.

Det ekstraordinære styremøtet fant sted bare en uke etter et ordinært, og indikerer at det er alvorlige saker på agendaen, saker som ikke kan vente. Idrettspresident Tom Tvedt viste til interne og konfidensielle forhold, og dermed er spekulasjonene i gang.

Norges Idrettsforbund har det siste året blitt drevet fra skanse til skanse, grunnet mangel på åpenhet fra toppledelsens side. Det er ingen hemmelighet at det er misnøye, tildels stor misnøye, med ledelsen, og da spesielt generalsekretær Inge Andersen. Nå foreligger det også en masteroppgave ved Handelshøyskolen BI som forteller om maktkamp og fryktkultur. Oppgaven avdekker i tillegg at forbundet er på vei inn i et økonomisk uføre.

Opprøret mot topplederne i idretten startet på fotballtinget i fjor vinter. Der ble det satt spørsmålstegn ved ledelsens pengeforbruk, på reiser og restaurantbesøk. Opprørerne krevde å få se reiseregningene, for som det ble sagt fra salen: har man spist lunsj til 4500 kroner, får man også stå for det! På vårparten forlot generalsekretær Kjetil Siem sin stilling.

Deretter fulgte en lang debatt, anført av VG, om reiseregninger og pengeforbruk i Norges Idrettsforbund. Det viste seg at oppholdet i Sotsji under vinter-OL hadde vært svært kostbart. Promoteringen av Oslo som eventuell OL-by hadde vært en dyr og luksuriøs affære, lysår fra hverdagen til vaffelsteikere og billettører på grasrota. Tilbake satt en elite som motvillig ga fra seg en del reiseregninger, men ingen fra tiden før 2015. Og der står saken den dag i dag.

Ved å tviholde på hemmelighold puster ledelsen i idrettsforbundet liv til spekulasjonene om at noe ikke tåler dagens lys. Det er selvfølgelig svært uheldig for landets største frivillige organisasjon. Den langvarige og fastlåste konflikten med landets kulturminister var heller ikke gunstig for idrettslederne. Resultatet av den er blant annet at forbundet fikk 18 millioner mindre enn det hadde søkt om fra staten. I tillegg ble forbundet pålagt å gi offentlig innsyn i regnskapene på bilagsnivå fra 1. januar i år.

Lederen i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, er ikke kjent for å pakke inn meningene sine. Han har tordnet mot ledelsen og generalsekretær Andersen i lang tid, og fortsetter sin ufortrødne kamp for større åpenhet i forbundet. Vi tror dessverre ikke på noen kulturendring i forbundet før det er gjort endringer i toppledelsen. Generalsekretær Andersen har sittet lenge i stolen. Dersom det var han som var gjenstand for det idrettspresidenten omtaler som interne og konfidensielle forhold på det ekstraordinære styremøtet, må begeret være fullt nå. Om man vil berge en bitte liten flik av omdømmet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse