Annonse
LEDER TROMSØ IDRETTSLAG: TILs sportssjef Svein-Morten Johansen og utviklingssjef Truls Jenssen synes å være skråskikker på at klubbens utviklingsmodell, der man begynner med satsingslag fra småguttealder, fungerer godt. Men mange er uenige og mener det finnes flere måter å skape toppspillere på. Foto: Anders Mo Hansen/Nordlys

TIL må snakke bedre med sin egen by

TIL må lytte til debatten om egen talentutvikling, og ikke bygge en mur rundt egen virkelighetsforståelse, mener Nordlys.

Det er liten grunn til bli imponert over måten ledelsen i Tromsø IL nå håndterer debatten rundt egen talentutvikling på.

TILs ledelse er for en stor del fraværende i en offentlig debatt som engasjerer bredt. Når TIL utviklingssjef  tvert imot påstår at debatten bidrar til stigmatisering av en gruppe barn og unge på satsingslag han selv har ansvar for, risikerer klubben dessverre å legge lokk på diskusjonen. De aller fleste som deltar har det til felles at de kun ønsker det aller beste for klubben. Generelt synes vi debatten foregår med høy grad av saklighet og konstruktiv refleksjon.

Systemet med egne satsingslag der 12-åringer tas ut av sine breddelag for å bli del av satsingslag, kalt “TIL D”, har nå vart i åtte år. Nordlys har ønsket å løfte frem en samtale om hvordan dette har fungert, simpelthen fordi vi vet at det opptar mange mennesker både i og utenfor Tromsø. Og at mange, foreldre, spillere og trenere, har erfaringer og viktige innspill. Fellesnevneren er at alle er glade i TIL og ønsker at TIL fortsatt skal være et flaggskip for nordnorsk fotball.

Debatten burde også være en fordel for TIL, som nå står nå overfor to valg. Enten lytte til kritikken, eller håpe det går over og fortsette som før. Mye tyder på at TIL mener de allerede sitter på fasiten, og ikke ser noe behov for å justere kursen. Det synes vi er en dårlig strategi, selv om vi forstår at det for enkeltpersoner i klubben er mye prestisje knyttet til toppfotballens omdømme.

For det første er Tromsø IL nødt til å innse at dagens system er roten til mye misnøye, og har tildels svært uheldige implikasjoner for dybderelasjonen mellom by og klubb. Dernest er TIL nødt til nødt til å realitetsorientere eget selvbilde, og erkjenne at man ikke er Barcelona eller Ajax. 

Samfunnsansvaret i lille Tromsø er noe ganske annet enn i europeiske storbyer. Gevinsten med å selektere 12-åringer i Tromsø er så marginal, og ulempene så store, at TIL er nødt til å forstå hvorfor nettopp dette er kjernen i de innvendingene mange har. Det er dessuten verdt å nevne at mye av den samme debatten pågår i Sverige, der Zlatan Ibrahimovic er blant de som advarer mot topping i ung alder. Superstjernen sier vennskap og lagfølelse må veie tyngst for barn som er 12 år gamle.

Her hjemme sier erfarne fotballprofiler det samme. Vi synes TIL burde lytte nøye til signalene fra bautaer som Tom Høgli, Steinar Nilsen og Bjørn Johansen, som alle mener TIL må se nærmere på Rosenborg-modellen. Klubben har ingen breddeavdeling, og har ikke egne lag før spillerne når 15-16 års alderen, lag som består av de beste talentene fra egen by og omland.

Dette har vært en viktig del av fundamentet for RBKs suksess i Norge og Europa gjenom snart 30 år. Helt fra Nils Arne Eggens tid har klubben hatt fokus på å styrke klubbene i Trøndelag og bredden rundt flaggskipet Rosenborg, som står på toppen av næringskjeden. 

En slik tenkemåte er også vår anbefaling for Tromsø og TIL. I første omgang bør man starte med å skille topp og bredde i TIL fra hverandre.  Om det er grunnlag for et nytt idrettslag på Sør-Tromsøya som tar hånd om bredden, tar vi ikke stilling til. Men det kan naturligvis være en mulighet.  

På sikt bør TIL kun bestå av topp (A-lag og junior).  Et hovedanliggende for TIL må også være å styrke klubbene rundt seg, i bydelene og i regionen, med faglig kompetanse og utvikling av trenere.

Vi anbefaler at TIL viser åpenhet og tar debatten internt blant medlemmene i klubben. Hvis ikke, blir det nok et eksempel på en klubb som snakker stadig dårligere med sin egen by. På det kommende årsmøtet må idrettsdemokratiet få avgjøre veien videre. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse