Annonse
NYE EIERE: Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft trekker seg ut som eiere i TIL. Nå åpner det seg nye muligheter, og det store spørsmålet blir hvem som skal eie og styre Nord-Norges fotballflaggskip videre. Foto: Nordlys

TIL må styres med både hode og hjerte

Hvis TIL i fortsettelsen skal være en toppfotballklubb, med mål om en omsetning på 60-100 millioner kroner, må man drive en business med både hode og hjerte.

De to største eierne i TIL, Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft, trekker seg nå ut som eiere.  Enkelt sagt blir aksjene, som banken og kraftselskapet har i TIL Holding AS, overført til klubben.

Det er all grunn til å gi Sparebanken og Troms Kraft honnør. Etter mange år med en særdeles krevende økonomisk situasjon, ville det være vanskelig å se for seg TIL som eliteserieklubb i dag uten støtten fra de to aktørene.

Selv om TIL Holding AS senest i fjor gikk 7,5 millioner i underskudd, er forutsetningene vesentlig bedre enn da Sparebanken og Troms Kraft gikk inn på eiersida i 2009. Det skyldes ikke minst millionverdiene som klubben vil realisere gjennom Alfheim Stadion II

Samtidig er verken en bank eller et kraftselskap naturlige eiere av en fotballklubb, noe begge aktørene også selv har vært tydelige på lenge. En bank skal drive med bank og finans. Å drive en fotballklubb er en ganske annen sport.

Nå åpner det seg nye muligheter, og det store spørsmålet blir hvem som skal eie og styre Nord-Norges fotballflaggskip videre. Det er på ingen måte gitt at TIL helt og holdent blir en medlemsstyrt klubb. Og det er i alle fall tvilsomt om en slik løsning er det beste for klubben og alle som er glad i TIL.

Et utvalg skal det neste drøye året jobbe med en ny modell. I dette arbeidet går styreleder Stig Bjørklund bredt ut med en invitasjon til Tromsø by, til supportere, sympatisører og andre som kan tenke seg å bidra i dugnaden med å ta TIL videre som en bærekraftig topp- og breddeklubb.

På direkte spørsmål fra Nordlys bekrefter Bjørklund, med et lurt smil, at mangeårig TIL-styreleder Gunnar Wilhelmsen er en av dem han kommer til å snakke med.  Alt annet ville vært en stor unnlatelsessynd.

Man kan mene hva man vil om Gunnar Wilhelmsen, men ingen kan betvile hvilken ressurs han har vært og igjen kan bli for TIL. Wilhelmsen har kapital, nettverk, kompetanse som forretningsmann, erfaring som fotballeder og ikke minst et stort hjerte for klubben.

Dessuten har Wilhelmsen og en gruppering rundt ham i lang tid vist interesse for å gå inn på eiersida. Nå bekrefter han at det fortsatt er aktuelt, men med én tydelig forutsetning: TIL må fortsatt være organisert som et aksjeselskap.

AS-modellen handler om å ha kontroll for de eventuelle nye eierne.  Hvis TIL i fortsettelsen skal være en toppfotballklubb, med mål om en omsetning på 60-100 millioner kroner, må man drive en business med både hode og hjerte.  

TIL må styres med hodet, altså med stor profesjonalitet og som en kommersiell virksomhet. Det må ligge i bunn hvis klubben skal lykkes med å skape et attraktivt fotballprodukt, som tilfredsstiller hjertene til fansen.

Faren er, hvis all makt ligger i årsmøtet, at 20-40 medlemmer i ytterste konsekvens vil kunne overprøve vurderingene til de som styrer klubben i det daglige og sitter med det helhetlige bildet. Ingen er tjent med at forutsigbarheten og profesjonaliteten må vike til fordel for et årsmøte med labert oppmøte, som det har vært de siste årene.

En videreføring av AS-modellen betyr imidlertid ikke at medlemmene, årsmøtet, idrettsdemokratiet og breddefotballen ikke er viktig. Tvert imot. TIL er ingenting uten supportere, dugnadsforeldre, frivillige og de rundt 1000 ungene som spiller for breddefotball i klubben.

De som eventuelt overtar eierskapet i TIL, enten det blir Gunnar Wilhelmsen og co. eller andre, må aldri glemme at de små og store supporterne og ildsjelene er den viktigste verdien i fotballens verden. Selv om pengene rår.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse