Annonse
RYKKET NED: TIL klarte ikke å ta de tre poengene de måtte mot Stabæk, og dermed må Simo Valakari, Svein-Morten Johansen og TIL ta turen ned i 1. divisjon i 2020. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

TIL har blitt en klubb uten evne til kritisk refleksjon

TIL har rykket ned til Obos-ligaen, og supporterne er i sorg. Mange er kritiske til den nåværende ledelsen i Tromsø IL, som har levert noen av de svakeste prestasjonene og resultatene i klubbens nyere historie.

Under dagens ledelse har TIL tatt 40 poeng på de siste 45 seriekampene, et poengsnitt på 0,9. Det er ikke mye å slå i bordet med. Søndag kveld rettet den gamle TIL-helten Ole Martin Årst knallhard kritikk mot forfallet i sin gamle klubb. Årst sa at hovedtrener Simo Valakari er mer en posør, enn fotballtrener.

Men Tromsø IL havnet ikke bare nederst på tabellen. Klubben ser også ut til å nærme seg bunnen når det gjelder behandlingen av egne supportere.

Det er for eksempel grunn til å legge merke til hvordan Eirik Ringberg, en person med flere år bak seg i ledende posisjoner i TILs styrerom, opptrer på ulike plattformer, der supportere gir uttrykk for sin frustrasjon.

Ringberg er en kjent og erfaren advokat i Tromsø, og inntil mars i år styremedlem i TIL og sentral i klubbens sportslige utvalg. Ringberg har stor innflytelse, han er en nær støttespiller for sportssjef Svein Morten Johansen, og var for litt over to år siden med på å ansette Valakari som trener i TIL.

I dag har advokaten et standardsvar til supportere som kritiserer Valakari og Johansen: «Dette er en jakt på syndebukker, og dette har du eller dere ikke forutsetninger for å mene noe om.»

Selv om mange har notert seg Ringbergs aktiviteter på sosiale medier, ville dette normalt sett vært for kafebord-samtaler å regne. Når jeg likevel trekker det fram, er det fordi det er et uttrykk for det som har blitt den rådende kulturen internt i TIL. Den som handler om at all kritisk refleksjon ser ut til å skulle bekjempes. Motforestillinger møtes med arroganse eller utskjelling.

Spørsmålet nå er om denne bunkersmentaliteten på Alfheim kommer til å sørge for at evalueringen skjer gjennom å holde Årst og andre kritikere på betryggende avstand. Og under intervjuene i pressesonen etter kampen søndag, virket det ikke som sportsjefen hadde sett for seg at klubben hadde planlagt noen stor evaluering etter sesongen. Til NRK Kveldsnytt sa han at «Jeg tror Simo er rett mann, han er en veldig god fotballtrener».

Det virker altså som om den sportslige ledelsen allerede er ferdig med evalueringen. Det er kanskje ikke så rart. I mars inngikk nemlig klubben en forlengelse med hovedtrener Simo Valakari ut 2022 – sesongen. Altså tre år til. For to uker siden fulgte Johansen opp med enda en kontraktsforlengelse, denne gang til assistenttrener Lars Petter Andreassen, også han belønnet med tre nye år, ut 2022.

Og for et par uker siden fortalte TIL om endringer i arbeidsoppgavene til flere på Alfheim. I den lå det at assistentrener Andreassen skulle overta ansvaret for spillerlogistikken for sportssjef Svein Morten Johansen. Det kunne se ut som et forsøk på å demme opp for kritikk etter sesongen.

Hvis TIL skal bygge opp igjen kontakten med omgivelsene - og gjenskape engasjement i byen - må de uansett tåle en åpen og ærlig debatt om Valakari, og alle andre som har et ansvar for nedrykket.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse