Annonse
Det planlagte, omstridte bygget i Vestregata. llustrasjon: AT Plan og Arkitektur

Må trivsel ofres for profitt?

Byen bruker nå masse penger på å gjøre sentrum triveligere. Nå skal kommunen tillate en utbygger å tjene ekstra penger på å gjøre det motsatte?

Arbeiderpartiet har snudd i synet på utbyggingen i Vestregata og vil nå gi imot innstillingen fra byutviklingskomitéen; en innstilling de selv var med å vedta.

Arbeiderpartiet sier nå ja på betingelse av utbygger må legge mer igjen. De krever at de legges varmekabler i trappa opp til Kongsbakken og at tekniske installasjoner trekkes inn i bygningskroppen. De frafaller ikke krav om opparbeidelse av lekeområder og understreker at bygget må ha høy visuell kvalitet.

At tekniske installasjoner skal ligge i bygget er en selvfølgelighet og opparbeidelse av lekeområder og “visuell kvalitet” er heller ikke noe nytt i forhold til planforslaget. Det har utbyggeren planlagt hele veien.

Det byens innbyggere sitter igjen med noen varmekabler i en trapp. I bytte for varmekabler taper vi en åpen og frittliggende park, sol deler av dagen i parken og i gaten, en viktig historisk siktlinje fra Prostneset/domkirken mot Kongsbakken forsvinner, verdien til den vernede Norkirken reduseres ytterlige, turistene mister et mye brukt utsiktspunkt over sentrum, vi får igjen et enda høyere hus som setter presedens for neste høyhus som skal bygges i sentrum, vi tillater at Heracleum bygges helt inn, osv. osv. Byen taper på alle kanter.

Dette er kun profittmaksimering. Et mer tilpasset bygg i ca samme høyde som de øvrige bygninger i Vestregata (Heracleum, Smart Hotell, nedre Sentrum Terrasse) lar seg også bygge med god lønnsomhet. Det er tydeligvis ikke nok? Byen bruker nå masse penger på å gjøre sentrum triveligere. Nå skal kommunen tillate en utbygger å tjene ekstra penger på å gjøre det motsatte?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse