Annonse

Må vi betale for Bodø?

Dersom kulturministeren mener at satsingen på Bodø som europeisk kulturhovedstad kan erstatte det arbeidet som gjøres av institusjoner og enkeltstående kunstnere tar hun feil.

Onsdag ble det offisielt at Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024. I byen sprettet de sjampanjen for et massivt kulturløft på tvers av kommunegrenser og kunstsjangre.
Bodø 2024 vil kreve en enorm innsats og samarbeidsvilje fra prosjektlederne, men gjennomføringen av en så stor og omfattende idé kan aldri bli realisert uten en massiv innsatsvilje og støtte fra landsdelens kulturinstitusjoner og kulturaktører.

Når kulturminister Trine Skei Grande nå har uttalt at «hele landsdelen må være enig om å bruke 100 millioner på Bodø», sier hun dermed også, at andre ikke kan forvente midler i 2024. Men et arrangement av denne størrelsen, som Bodø nå nettopp har vunnet gehør for i Europa, kan aldri gjennomføres uten betydelig innsats fra landsdelens kulturbransje. Dersom kulturministeren mener at satsingen på Bodø som europeisk kulturhovedstad kan erstatte det arbeidet som gjøres av institusjoner og enkeltstående kunstnere tar hun feil. Prosjektadministrasjonen i Bodø 2024 er ikke en produserende organisasjon: de legger til rette for at hele kulturbyåret faktisk vil skje og kan også initiere enkelte arrangementer, men i bunn og grunn vil ingenting skje dersom det ikke er noe kulturliv som fyller Bodø 2024 med kultur.

Nord-Norge har kompetente og sammensatte kulturorganisasjoner som vil bli sentrale i gjennomføringen av kulturbyåret. Og selv om landsdelens institusjoner økonomisk er små, representerer de en helt nødvendig infrastruktur. Skal Bodø 2024 bli en suksess må alle bidra der de kan. Vi må støtte opp om en fantastisk mulighet for å gjøre vågale prosjekter fra vårt arktiske perspektiv. Å starte planleggingen med å si at enkeltorganisasjoner og kunstnerne selv skal betale for festen er å gå baklengs inn fremtiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse