Annonse
Tromsø har fått ord på seg for å være "kranglebyen" i nord, og uenigheten om større prosjekter gjør at byen sakker akterut, sammenlignet med andre nordnorske byer.

Mælands utblåsning

Det Tromsø ikke trenger, er den aggressive og hevngjerrige politiske kulturen som Mæland beskriver.

Tidligere Høyrepolitiker i Tromsø, Magnus Mæland, har gjort opp status etter at han forlot den politiske arena. Det er blitt en knusende dom over en politisk kultur, preget av mistro og mistillit, aggresjon, uforsonlighet og ufine hersketeknikker. Mæland avleverer litt av en salve her i Nordlys, og understreker samtidig at han selv ikke bare var en del av denne kulturen, men at han behersket den og spilte ivrig med i spillet.

Da Magnus Mæland entret politikken i Tromsø, ble han sett på som et stort politisk talent. Han var ung, men ble snart komiteleder og gruppesekretær for Høyre i kommunestyret, han ble fylkesråd i Troms og leder av partiets kontor i Nord-Norge. Ungdommelig kvikkhet og evne til å tilpasse seg, gjorde at han raskt knekte kodene for hvordan man skulle gjøre seg bemerket i kommunepolitikken. Det gjaldt å sable ned politiske motstandere fra talerstolen, og score billige, retoriske poeng.

Det Mæland beskriver er gammelt og velkjent. Tromsø har en spesiell kommunestyrekultur med sterke ideologiske skillelinjer som preger det politiske miljøet. Det gjør at vi ser mange kommunestyremøter med lange debatter, preget av retoriske poeng rundt detaljer, mens de store og viktige momentene tidvis koker bort i kålen.

Saken om utbyggingen av Kvaløyveien 156, som Nordlys har skrevet mye om den siste tiden, er bare ett eksempel. Den gikk igjennom i kommunestyret sammen med en hel haug andre saker i det samme møtet. Politikerne kan umulig ha visst eksakt hva de stemte for, og i ettertid hadde de til og med  trøbbel med å huske hva de stemte. De fulgte partiet sitt, og det var det. Hadde de ført samtaler over partigrensene og sett nærmere på saksframlegget, ville de kanskje oppdaget hvilken brøler de var i ferd med å begå.

Viljen til å få gjennomført egen politikk, er selvsagt hovedfokuset for politikerne. Det er jo derfor de har fått oppslutning fra velgerne. Da må det være et tankekors at det nå sitter svært mange velgere og gremmes, fordi de aldri ville stemt på politikere som går inn for byutvikling slik vi ser det på vestsiden av øya.

E8 inn til Tromsø er det grelleste eksempelet av alle på hvor galt det kan gå når prestisjen tar overhånd. Mæland sier han angrer. Han mener at hadde han og partiet hans gått inn for vestre alternativ, i stedet for å starte en omkamp, kunne veien vært bygget i dag. Det har han trolig rett i.

Mælands utblåsninger bør lyttes til. Tromsø har fått ord på seg for å være “kranglebyen” i nord, og diskusjonene og uenigheten om større prosjekter gjør at byen sakker akterut, sammenlignet med mange andre nordnorske byer. Bodø har sitt storprosjekt med flytting av flystripa og frigjøring av areal til næringsutvikling, Narvik har store samferdselsprosjekt på gang. Begge steder var det store politiske diskusjoner, men man kom til enighet til slutt.

Tromsøs videre utvikling som den største og viktigste byen i nord er avhengig av politisk vilje til diskusjoner og samhandling over partigrensene. Byen trenger politikere som er samstemte om de lange linjene, og som greier å skape engasjement og entusiasme hva byutvikling angår. Det Tromsø  ikke trenger, er den aggressive og hevngjerrige politiske kulturen Mæland beskriver.

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse