Annonse
Aldri har mulighetene her i nord vært større, og aldri har det fylkeskommunale fokus på utvikling vært mindre, skriver Thor Morten Bråteng. Foto: Kjetil Magne Sørnes

Makkverket av en regionreform må renoveres

Regionreformen og tvangssammenslåingen som er iverksatt har satt oss i en svært vanskelig situasjon, men vi kan ikke vente på hva fremtidige regjeringskonstellasjoner eventuelt vil gjøre med det.

Store deler av befolkningen er sterkt imot regjeringens tvangssammenslåing av Troms og Finnmark. Å starte slike prosesser med tvang er et så dårlig politisk håndverk, at det forståelig nok har gitt mye motstand. Men når beslutningen er tatt, så må vi gjøre det beste ut av det og ikke stritte imot, slik vi gjør nå.

Aldri har mulighetene her i nord vært større, og aldri har det fylkeskommunale fokus på utvikling vært mindre. Det administrative nivå får nå politiske signaler som ikke lar seg forene med en offensiv og langsiktig satsing. Reversering av sammenslåingen har blitt et mantra som trumfer alle andre tanker og innspill. Styrken som kan og bør ligge i en sånn fusjon mellom to fylker får ingen grobunn. Både Troms og Finnmark, og Finnmark spesielt, har begge behov for et kompetanseløft for å møte et hav av muligheter. Vi trenger den kompetansen vi har, og vi trenger flere folk for både å styrke og spisse kompetansen.

Men når vi nå har dratt på brekket og høylytt proklamerer at vi snart skal i revers, da har vi ikke forstått hvordan dette påvirker den kompetansen vi har og den vi så sårt trenger. Ikke bare gir det konsekvenser for rekruttering til offentlige jobber, men også vi i det private næringsliv får svi for slike proteksjonistiske strømninger. Misnøyen som nå råder blant de ansatte i de to fylkeskommunene vil gi avskallinger, og det er de flinkeste som drar først.

Regionreformen og tvangssammenslåingen som er iverksatt har satt oss i en svært vanskelig situasjon, men vi kan ikke vente på hva fremtidige regjeringskonstellasjoner eventuelt vil gjøre med det.

Skal vi klare å gjenskape entusiasme og tro på at vi kan forme vår egen framtid, så er det en vei ut av uføret. Storting/regjering må snarest gi mer makt og flere oppgaver til de nye regionene, og til Troms og Finnmark spesielt. Pisken må nå legges bort og erstattes med store, fristende gulrøtter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse