Annonse
I GANG: I oppstartsfasen henter Babcock jetfly og ambulansefly fra Sverige. Her gjorde Jan Joachim Pedersen en siste sikkerhetssjekk før take-off i juli. Foto: Eskil Mehren

Vi kan ikke fortsette å kjøre bil i høy fart uten bilbelte fordi det stort sett går bra

Maktarrogansen er total, skriver kommunelegen i Berlevåg.

Jeg synes ikke en skal kimse av enkeltflyet som kan lande, og som er der når din tette kransåre gir deg et massivt hjerteinfarkt.

«Det er den samlede beredskapen som skaper trygghet og er avgjørende for pasienten, ikke enkeltfly», opplyser Helseminister Bent Høie i dagens Politisk Kvarter på NRK. I dag er han kalt inn på teppet for å redegjøre overfor Stortinget. En redegjørelse helseministeren selv mener er feil bruk av tid. Maktarrogansen er total når han i neste setning stadfester at i dag vil han heller fokusere på sikkerheten for pasientene.

La oss se litt på det siste døgnet og pasientsikkerheten: Dagen i dag (mandag 9.12) følger et døgn hvor UNN varsler om åtte hendelser med forsinket pasientbehandling, som følge av dårlig vær og en halv flyflåte som er vingeklippet. Overleger ved sykehuset frykter liv vil gå tapt.

Men det er den samlede beredskapen, ikke enkeltfly som er viktig for pasientene, må skjønne.

Jeg synes ikke en skal kimse av enkeltflyet som kan lande, og som er der når din tette kransåre gir deg et massivt hjerteinfarkt. Det blir billige politiske poeng som tar seg dårlig ut alle andre steder enn på papiret. For det kan virke som det er papir og ikke mennesker som gjelder. Papirkontrakten viser oss nemlig at beredskapen er bedre i nåværende kontrakt enn den har vært tidligere. 

På samme måte kan det se ut som om helseministeren og helsepersonell har ulikt syn på hva som er tidskritisk. Hvorfor skal vi ta inn ekstrafly fra Sverige og Danmark når det allerede står fem klare fly fra forrige leverandør på Tromsø Lufthavn?

Er det greit å si at «alle oppdrag er løst» uten å nevne forsinkelsene pasientene har hatt?

Nei, det er det ikke.

Innbakt i «alle oppdrag er løst», ligger det også krav til responstid. Mange sykdommer er tidskritiske, og man kan forvente forringelse av pasientens tilstand dersom de må vente i timevis på transport. Hjerteinfarkt, hjerneinfarkt, alvorlige infeksjoner kan ikke vente, de må få sjansen til å komme seg raskt til sykehus for behandling på et høyere omsorgsnivå.

Høie mener situasjonen er krevende. Dette er ikke en situasjon vi ønsker å være i, fortsetter han. Når han til VG forteller at «Enkelte helsepersonell» reagerer, snakker han om en nokså samlet fastlegegruppe i Finnmark, Finnmark Legeforening, overleger på UNN, flysykepleiere og piloter.

Dette må løses i dag, vi kan ikke fortsette å kjøre bil i høy fart uten bilbelte fordi det stort sett går bra.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse