Annonse
Regjeringen Solberg, slik den så ut i februar 2016. Foto: Torbjørn Kjosvold

Makten har blitt tonedøv

Regjeringen har gjennomført for mange reformer, for raskt, uten å være i stand til å begrunne dem i befolkningen.

Også i nord seiler Senterpartiet på en anti-reform bølge

Selv det konservative magasinet Minerva leverer nå bekymringsmelding om og til Regjeringen, og mener statsministeren gjennom sviktende kommunikasjon med distrikt-Norge har levert en oppskrift på valgnederlag til høsten. 

Det forsterker bildet av at et politisk maktapparat i Norge som har en tendens til å definere Norge utenfor Oslo som en slags særinteresse, og derfor fremstår som tonedøvt i forhold til strømningene rundt omkring i landet. 

Forrige uke kunne Nordlys og de nordnorske Amedia-avisene presenterte en meningsmåling som viste at Senterpartiet har nådd 21 prosents oppslutning i Nord-Norge.

Også i nord seiler Senterpartiet på en anti-reform bølge, som skyldes at regjeringen har satt i gang for mange reformer, for raskt, uten å sikre legitimitet i befolkningen.

Selv om Senterpartiet og Fremskrittspartiet beiter i det samme landskapet, og representerer en nasjonalisme og anti-elitisme som på noen områder har berøringspunkter, men med ulik begrunnelse, lykkes ikke Fremskrittspartiet å mobilisere langs denne aksen. Det skyldes at landets beste opposisjonsparti selv sitter i regjering. Og dernest at innvandringen til Norge synes å være under kontroll.

Det vi nå er vitne til i norsk politikk ser ut til å være en voksende tillitskrise mellom Oslo og landet utenfor, der tre fjerdedeler av nordmennene bor. Dette er noe de to store og ansvarlige partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, bør ta på alvor. De må forstå klangbunnen i misnøyen, den økende følelsen av marginalisering og uroen over at velferden er truet. I dette bildet hører det også med at det ikke vil være mulig å stanse den populistiske reaksjonen uten en restriktiv innvandringspolitikk, og det finnes ikke noe annet alternativ enn å lykkes med integreringen.  

Og det vi har sett av forsøk på å gjøre senterparti-velgere over hele landet til lokale «Trumpister», må sees på som et uttrykk for en forståelseskrise av Norge, som dessverre har utgangspunkt i hovedstaden, der det synes å være en mangel på erkjennelse av hva Senterpartiets store fremgang er en reaksjon på.

Denne mangelen på erkjennelse ser vi ikke minst fotavtrykk av i en stor nasjonal sak som forsvarspolitikken. Distriktspolitikk er en slags dødelig merkelapp i Norge. En sak som først har fått et slikt stempel, er ofte en tapt sak.

Og vi har nå kommet i den bemerkselsverdige situasjonen at argumentasjon for et territorielt forsvar av Norge i form av en troverdig hær, har fått dette dødelige stempelet - som distriktspolitikk.  

Alt tyder på at forsvars og sikkerhetspolitikken, eller det mange oppfatter som mangelen på en nasjonal, selvstendig forsvarspolitikk, er en sak Senterpartiet nå vegeterer stort på, som et parti som aktivt tar til orde mot det som for de fleste fremstår som en forsvarspolitikk som tar sikte på å gjennomføre den totale avvæpningen av Norge. Det er en gåte at et gammelt forsvarsparti som Høyre kan rote seg nå vekk i en sak, som har vært en konservativ fanesak.

Så hvordan har denne forståelseskrisen i Oslo oppstått? Den norske eliten på 70- og 80-tallet besto i stor grad av mennesker fra distriktene som tok med seg erfaringer inn til Oslo, der de fikk jobber i statsforvaltning, forsvarets ledelse, næringsliv, politikk og presse. Trolig var de også de første i sin familie med høgere utdanning, og de kom til Oslo med den gamle Rokkan-doktrinen, sentrum-periferi-dimensjonen, så å si som en viktig del av egen personlige erfaring.

I dag ser vi et helt annet bilde. Den norske eliten – om vi kan bruke et slikt ord – er født og oppvokst i Oslo, og som nå i beste fall har en bestefar i Svolvær eller på Senja. Da blir det enda vanskeligere å se problemet med det mange opplever som en kolossal sentralisering, og forståelsen av Norge stanser ved Oslos yttergrenser.

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse