Annonse
KAN BLI VRAKET: Som leder av Troms Idrettskrets frontet Harstad-mannen Knut Bjørklund den nordnorske motstanden mot vinter-OL i Oslo i 2022. Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Maktkamp i Troms idrettskrets

Knut Bjørklund har vært plagsom for makteliten i norsk idrett. Er det også grunnen til at hans egen idrettskrets vil kaste ham mot hans vilje? spør Nordlys i sin lederartikkel.

Dermed er det duket for åpen maktkamp når idrettskretsen avholder sitt ting på Finnsnes kommende helg.

Valgkomiteen i Troms idrettskrets vil vrake Knut Bjørklund som leder. Bjørklund ønsker selv å fortsette, men et flertall i valgkomiteen har i stedet innstilt Jan Hugo Sørensen som ny styreleder. Bjørklund sier at han ønsker et benkeforslag velkommen og er forberedt på å ta opp kampen.

Dermed er det duket for åpen maktkamp når idrettskretsen avholder sitt ting på Finnsnes kommende helg. Bjørklund har siden han ble valgt i 2008 vært en særdeles tydelig stemme, ofte i brysom opposisjon til ledelsen i Norges Idrettsforbund. 

For generalsekretær Inge Andersen vil det uten tvil være bekvemt dersom Bjørklund, en av hans argeste kritikere, blir erstattet med en mer lojal støttespiller. Den konfronterende stilen har også falt enkelte i Troms tungt for brystet.  Innenfor idretten er det frykt for at fylket skal bli skadelidende når det for eksempel gjelder fordeling av anleggsmidler og arrangementer.

Vi synes det er merkelig at idretten i Troms har råd til å gi slipp på en så markant leder som Bjørklund.  Idretten opererer ikke i et vakuum, men er avhengig av legitimitet fra samfunnet forøvrig. Gjennom flere år har Bjørklund vist at han har en sterk fornemmelse for dette.

Han har etter vår oppfatning også vært en sentral målbærer av idrettens grunnleggende verdier.  Dette har ikke minst kommet til syne i de fatale prosessene rundt Tromsø 2018 og Oslo 2022, som ble ledsaget av en ukultur som har vært ødeleggende for tilliten til Idrettsforbundet.  

Fordi idretten finansieres med offentlige midler har Bjørklund også vært en talsmann for at offentligheten må få innsyn i idrettstoppenes pengebruk. Han var den første som tok opp hemmeligholdet rundt idrettsforbundets økonomiske disposisjoner i Sotsji,  da alt ble satt inn på å skaffe støtte fra  IOC-toppene til Oslos OL-kandidatur. 

Det er klart at disse standpunktene, med påfølgende diskusjoner i det offentlige rom, også har hatt en personlig omkostning for Bjørklund.  Men den integriteten han har vist, taler til hans fordel.  

Det vil være et underlig signal dersom hans egne i nord skulle straffe ham for det motet han over lang tid har vist som idrettspolitiker. Bjørklund er kanskje både gjenstridig og ulydig. Men nettopp derfor er han også en viktig stemme.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse