Annonse

Maktkampen er ikke over

Trond Giske trekker seg nå både som nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Nyheten søndag kveld er beretningen om et varslet fall for en av Norges mest begavede allround-politikere i sin generasjon. Utfallet har vært uunngåelig helt siden Jonas Gahr Støre samlet sentralstyret bak sin måte å håndtere saken på. I praksis fikk Giske sparken etter sentralstyremøtet 2.januar.

Men maktkampen og personkonfliktene i Arbeiderpartiet er ikke over med Giskes avgang. Snarere er kampen bare halvspilt. Det skal noe til å lege sårene som er skapt den siste måneden. Motsetninger som allerede fantes i Ap, har aksellerert. Alt ligger til rette for tunge ekstraomganger i et slitent parti.

Giskes strategi de siste ukene har vært tydelig. Det har handlet om å så tvil om alvorlighetsgraden i varslene. Det kan ikke utelukkes at dette er en strategi som peker fremover i tid. Det kan være for å forberede et nytt fremstøt mot makttoppen, etter at han nå har blitt tvunget til å trekke seg.

Den dominerende situasjonsforståelsen blant Giskes nærmeste er uten tvil at varslene om upassende oppførsel mot kvinner er en del av kampen om makten i partiet.

Giske levner ingen tvil om at han fremdeles har til hensikt å imøtegå varslene. Og han fortsetter altså på Stortinget i nesten fire år til, som del av partiets gruppe. At det blir et muntert teselskap, har formodningen mot seg.

Maktbasen hans er kanskje noe svekket, men store deler av den er fremdeles intakt, både i fagbevegelsen, stortingsgruppen og i partiorganisasjonen over hele landet. Det handler om mer enn Trøndelag. Giske har tradisjonelt også hatt støtte i blant annet Nord-Norge, ikke minst i Tromsø.

Det er ingen dristig spådom at Giskes ivrigste støttespillere vil være fulle av hevnlyst etter at nestlederens vei helt til topps i partiet han har tjent i 35 år, er stanset på den aller mest ydmykende måten.

Partiet som helhet kommer sterkt skadeskutt ut av “Giske-gate”. Det gjelder også partileder Jonas Gahr Støre. Etter nøling og ubesluttsomhet i sakens innledende fase, viste Støre omsider en mer resolutt side av seg selv, og nødvendig handlekraft.  

Etter at det ble klart at han ikke hadde tillit til sin egen nestleder, var Giskes skjebne beseglet. Nå må Støre i gang med en omfattende ryddejobb. Det må tas et oppgjør med en råtten partikultur, som blant annet handler om aksept for overdreven alkoholbruk i partisammenheng, og en tradisjon med partiets ungdomsorganisasjon som jaktmark for eldre menn med makt.

Hva så med den andre nestlederen, Hadia Tajik? Har hun nå posisjonert seg for å ta over partiet hvis ferden nedover på meningsmålingene skulle fortsette?

Det gjenstår å se. Ap står både i en maktkamp og en politisk krise. Dersom Ap ikke gjennomfører en politisk kursendring og styrker sin troverdighet blant brede lag i befolkningen, er det tvilsomt om Støre leder partiet inn mot Stortingsvalget 2021.

Hadia Tajik har fått heltestatus i mediene etter å ha stått opp for varslerne. Men det er jo ingen sikker indikasjon på at hun kan samle bred støtte hos Aps grunnfjell.

Og det er tross alt et folkeparti hun skal samle, ikke Oslo-kommentariatet.

Og som den politiske analytikeren Aslak Bonde ganske riktig påpeker i Morgenbladet: Det er ikke så viktig om Tajik de siste ukene rent faktisk har drevet et avansert og beregnende maktspill for å kvitte seg med en rival, eller ikke.

Tajiks problem er at dersom det nå er tilstrekkelig mange i Arbeiderpartiet som fornemmer at hun har gjort det, er det umulig å se for seg at hun vil kunne bli en samlende skikkelse i et dypt splittet parti.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse