Annonse
LYKKELIGERE TIDER: Utenriksministerne Segej Lavrov og Jonas Gahr Støre fikk utrettet mye som forbedret samarbeidet mellom Norge og Russland. Nå er samarbeidsforholdene langt vanskeligere. Foto: Torgrim Rath Olsen

Maktspill i Arktisk Råd

Nå velger russerne å bruke sitt medlemskap i Arktisk Råd til å slå tilbake mot sanksjonsmakten EU.

Flere kilder melder nå at Arktisk Råd har blitt en ny kamparena i konflikten mellom Vladimir Putin og Vesten. Russland sies nemlig å motsette seg kraftig at EU skal få fast observatørstatus i Arktisk Råd.

Så har stormaktskonfliktene etter Russlands agering i Ukraina, med annektering av Krim og infiltrasjon og krigføring i øst- Ukraina, slått inn i det arktiske samarbeidet.

Flere kilder melder nå at Arktisk Råd har blitt en ny kamparena i konflikten mellom Vladimir Putin og Vesten. Russland sies nemlig å motsette seg kraftig at EU skal få fast observatørstatus i Arktisk Råd.

Årsaken til at EU ble stående utenfor Arktisk Råd ved forrige ministermøte i Kiruna i 2013, var at Canada den gang satte ned foten. Mens land som Kina, Singapore og Sør-Korea ble valgt inn som faste observatører, ble EU holdt utenfor.

Grunnen til dette var EUs importforbud mot produkter fra den kanadiske selfangstnæringen. I Arktisk Råd er beslutninger om å slippe nye land inn som observatører, avhengig av full enighet blant rådets medlemsland. Når Canada sa nei, ble EU derfor stående utenfor. 

Denne konflikten er nå løst og EUs vei inn som fast observatør i rådet så ut til å være ryddet og klar. Men nå velger altså russerne å bruke sitt medlemskap i Arktisk Råd til å slå tilbake mot sanksjonsmakten EU.

Dermed er det viktige arktiske samarbeidet blitt gjenstand for maktspillet mellom Putin og Vesten. 

Statsminister Erna Solberg har flere ganger den siste tiden understreket at Norge ønsker EU inn med observatørstatus i rådet. Slik blir det ikke, hvis ikke Russland skulle snu, hvilket er lite sannsynlig.

En slik utvikling er svært dårlig nytt, for både Arktis og Norge. Da den nye kulden la sitt rim over hele Europa i fjor, var det viktig for Norge å opprettholde så mange kanaler som mulig åpne i nord. Det gjelder ikke minst fiskeri-, atom- og folk til folk-samarbeidet med Russland.

Mens Arktisk Råd også har vært en åpen kanal der Russland og Norge har kunnet møtes på høyt nivå. Spørsmålet er om dette nå blir vanskeliggjort.

Utenriksminister Børge Brende fortalte nylig til Nordlys at han hadde tatt opp Russlands folkerettsbrudd i Ukraina under møtet med utenriksminister Sergej Lavrov i Kirkenes sist oktober. Nå svarer altså Russland med å gjøre en annen arktisk arena til slagmark mellom stormaktene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse