Annonse

Målet har helt soleklart vært å legge ned skøytebanen

Vi bor i en vinterby noen hundre meter fra polpunktet. Til tross for dette klarer ikke kommunen å gi skøyteklubben svar på om vi kan drive skøyteis på verdens nordligste skøytebane. Det utredes og kveruleres på 2. året hvorvidt det er en lekkasje på anlegget eller ikke.

Kjære skøyteentusiaster, innbyggere og andre sympatisører.

Tromsø skøyteklubb og mange andre lag og foreninger har i en årrekke forsøkt å legge til rette for at Tromsø by skal ha et mangfold av idretter å velge mellom. Dette gjør vi fordi vi mener og tror at barn og voksne trenger varierte aktiviteter å velge mellom. Vi vil at våre barn skal få oppleve den positive læringen som ligger i det å drive med idrett. Her lærer de blant annet kameratskap, konkurranseånd, empati og engasjement i trygge og gode omgivelser.

Når vi i dag må bruke mesteparten av vår fri- og dugnadstid på å krangle med kommuneadministrasjonen om vår eksistens er det noe som er galt. Har vi kommet dit at fellesskapets midler skal brukes avhengig av dagsformen til enhetsledere og direktører i kommuneadministrasjonen? Er det blitt slik at politikerne, våre folkevalgte, er redusert til gallionsfigurer for en topptung administrasjon i fri utfoldelse? Man kan noen ganger lure på hvor de voksne er når slikt som dette kan skje.

I dag er det 1.november og arbeidet med islegging er ikke startet opp. Sesongen er kort og vi har det travelt.

Vi bor i en vinterby noen hundre meter fra polpunktet. Til tross for dette klarer ikke kommunen å gi skøyteklubben svar på om vi kan drive skøyteis på verdens nordligste skøytebane. Det utredes og kveruleres på 2. året hvorvidt det er en lekkasje på anlegget eller ikke. Skøyteklubben har sagt tydelig ved flere anledninger at om det er en lekkasje, som utsetter miljøet for store belastninger , så skal vi ikke drive kunstis for enhver pris. Videre har vi også hevdet at en eventuell lekkasje er fullt mulig å reparere. En reparasjon forutsetter løsningsorientert tilnærming samt en dose evne, vilje og kompetanse. Her har svaret vært siden mai 2018 at kommunen har ikke penger eller personell til å drive med denne type utagerende virksomhet, altså vedlikehold. Når skøyteklubben på eget initiativ har funnet løsninger, sammen med folk fra kommunen, dukker det opp nye argumenter. Målet har helt soleklart vært å legge ned skøytebanen. Dette fremkommer både i ord og handling. Vi har flere kilo med e-poster hvor den kommunale treneringen tydelig fremkommer.

Tromsø skøyteklubb og Norges skøyteforbund v/ skøytepresident Mona Adolfsen hadde møte med ordfører Gunnar Wilhelmsen, varaordfører Marlene Berntsen Bråthen og leder i kultur-/idrett og frilufts komiteen Jarle Heitmann for nesten to uker siden. Her ble det lovet handling og at det skulle foreligge et snarlig svar. Så langt er ikke dette tilfelle.

Ved henvendelse til administrasjonen v/kommunaldirektør får vi til svar at vi tar sikte på endelig avklaring på kunstis/naturis i inneværende uke. I dag er det fredag 1. november. Videre etterspør vi, uavhengig om det blir kunstis eller naturis, hvem som har ansvar i kommunen for klargjøring av utstyr (traktor, 6-hjuling, reparere pakning på vannvogna etc) og hvem som har ansvar/oversikt over hva som må klargjøres. Heller ikke dette kan tidfestes umiddelbart. Vi får til svar at kommunaldirektøren har forståelse for våre ønsker og bekymringer og at dette kommer vi tilbake til med det første. Til tross for all forståelse fra administrasjon og politisk nivå blir skøyteklubben og den avdelingen i kommunen som sitter på kompetansen holdt utenfor arbeidet på banen. Vi klarer ikke å forstå hvorfor og vi klarer heller ikke få svar på dette. Det bør jo finnes en rimelig god forklaring på hvorfor man ikke benytter intern kompetanse istedenfor å leie inn mange eksterne parter. Mener å huske at manglende økonomi var en viktig faktor tidligere.

Jeg mener vi er kommet til en korsvei hvor politikerne må ta makta tilbake. Min soleklare påstand er at demokrati som styringsform er langt på vei havarert i Tromsø by og det bekymrer meg. Som leder i Tromsø skøyteklubb er jeg bekymret for hvordan fellesskapets midler forvaltes. Som privatperson ønsker jeg større påvirkning på hvor mine skattekroner IKKE skal havne. Det er grenser for hva vi som innbyggere skal finne oss i av kreativ ødsling med fellesskapets midler.

Av ren høflighet har jeg ikke nevnt badeland, men det er nok en medvirkende årsak til en mistenkelig dårlig kommuneøkonomi. Trøsten er at det blir nok bare verre og verre en god stund fremover.

Jeg håper innstendig at våre folkevalgte snarest tar tilbake kontrollen over en kommune i fritt fall. Hvis ikke må sistemann huske å slukke lyset dersom ikke Troms kraft allerede har stengt strømmen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse