Annonse

Malplassert og respektløst

For de politiske partiene i Norge, vil det være et rent giftbeger å bli assosiert med en ny norsk OL-søknad.

Å løfte fram OL-saken på nytt i Norge, er en malplassert ide. Dersom utspillet fra Lillehammer er koordinert med ledelsen i Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund, betyr det at forståelsen av Norge er kritisk svak i disse organisasjonene.

Selve “timingen” er fullstendig håpløs. For i det politiske klimaet Norge befinner seg i, kommer OL-saken opp igjen på det verst tenkelige tidspunktet. Ja, det er faktisk det aller siste Norge trenger nå.

En ny OL-diskusjon vil umiddelbart levere mer eksplosivt drivstoff til sentrum-periferi-aksen i norsk politikk, som for tiden er langt viktigere enn høyre-venstre-aksen. 

Senterpartiet sender trolig varme tanker til Lillehammer og Gerhard Heiberg, for ingenting er bedre egnet til å bli tolket inn i konflikten mellom sentrum og periferi, enn en ny OL-søknad, som tar sikte på å investere mange nye titalls milliarder i det sentrale østlandsområdet.

Noe av det mest effektive Erna Solberg kan gjøre nå, dersom hun ønsker å demme opp for Senterpartiet, er trolig å legge kistelokket på Lillehammers OL-fantasier før de får festet seg. For både Høyre og Arbeiderpartiet vil det være et politisk giftbeger å bli assosiert med en ny, utmattende og splittende norsk OL-søknad. Det tror vi også ledelsen i de to partiene forstår.

De siste 15 årene har norske skattebetalere blitt dratt gjennom flere runder med OL-søknader. Hundrevis av millioner kroner av skattebetalernes penger er brukt på prosjekter som ikke har tålt møtet med virkeligheten.

Og nå tas det til orde for nok en runde. Det er respektløst, for å si det forsiktig.

Det er dessuten bare en knapp uke siden Perspektivmeldingen fra regjeringen pekte på de enorme utfordringene den norske velferdsstaten står overfor, og tanken på å bruke flere titalls milliarder på et idrettsarrangement med marginal samfunnsnytte, vil ikke få tilslutning hos det norske folk.

I tillegg er det lite som tyder på at korrupsjonen i IOC har avtatt siden sist. Norge kan ikke stå inne for det IOC representerer. Det finnes rett og slett ingen argumenter for å bruke skattepenger på et OL på norsk jord.

Vi registrerer at ledelsen i Agenda Nord-Norge har fått det for seg at vi skal veksle inn nordnorsk støtte til et OL i Sør-Norge, mot at den norske idrettsledelsen støtter VM i Alpint i Narvik. Det er forsåvidt interessant at Sparebanken Nord-Norges eget markedsføringsverktøy mener dette, men noe nordnorsk mandat ligger vel strengt tatt ikke til grunn for et slikt synspunkt.

En slik hestehandel vil ikke bare være uverdig, det må i tillegg kunne sies å være en av tidenes dårligste avtaler for Nord-Norge. Skal vi si virkelig si ja til å pumpe titalls milliarder inn i anlegg og infrastruktur på Østlandet, i bytte mot at vi får arrangere et skirenn i Nord-Norge som varer en uke i 2025? 

Så små behøver vi ærlig talt ikke å gjøre oss i Nord-Norge. VM i alpint i Narvik står utmerket godt på egne bein, og bør få støtte fra hele landet, uten at vi behøver å gjøre oss avhengige av en byttehandel med en moralsk havarert organisasjon som IOC.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse