Annonse
JULEIDYLL: Julefeiring kan være tøft for mange. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) anslår at 200.000 norske barn hvert år gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. Artikkelforfatteren advarer voksne mot utstrakt bruk av alkohol i barns nærvær.

Mange barn frykter julefylla

Mange barn opplever julen som både skremmende og vanskelig på grunn av foreldrenes alkoholbruk.

Forskning og erfaringer fra familievernet viser at familien og slekta er fraværende for barna i familier der det er rus og vold

Mange barn opplever julen som både skremmende og vanskelig på grunn av foreldrenes alkoholbruk. Klarer du å oppfylle det høyeste ønsket til ditt barn? Jula nærmer seg og aviser, ukeblader, TV, radio og internett fylles med koselige bilder av glade og forventningsfulle barn og deres familier.

Skolene starter allerede i begynnelsen av november å snakke om jula. Samtaler som hva man spiser i jula, hvor man feirer jula, hvem gir gaver til hvem og hva ønsker man seg til jul, er alt sammen med på å skru opp barnas forventninger.

Barn vi snakker med både gleder og gruer seg til jul. Noen barn har dessverre gjentatte opplevelser av at julehøgtiden blir et mareritt på grunn av foreldrenes alkoholbruk. Likevel gleder de seg, og håper at denne jula skal bli annerledes enn den forrige.

Barn tror at de kan være med å påvirke om det skal bli en fin jul eller ikke, og prøver ulike måter for å klare det på:

•    Gjemmer vekk flaskene.

•    Forsøker å dempe eventuelle konflikter mellom foreldrene.

•    Forsøker å få vekk fokuset på konflikten mellom foreldrene, for eksempel ved å være den som lager bråk hjemme eller være klovnen som trekker oppmerksomheten til seg selv.

•    De tar seg av yngre søsken og prøver å hjelpe til hjemme så godt de kan.

Når det viser seg at det de har gjort ikke funker likevel, så påtar de seg skylda for at det gikk galt i år igjen. De har ikke vært «flinke nok» og de bebreider seg selv for å ha mislyktes. Resultatet er at de opplever gjentatte nederlag. 

Forskning og erfaringer fra familievernet viser at familien og slekta er fraværende for barna i familier der det er rus og vold. Barn opplever at alkoholbruken i familien ikke er et tema de voksne er opptatt av, og ingen snakker om alkoholbruk med barna.

Barna vet at alkoholen hjemme er et tema som de ikke skal snakke om til andre, dette er noe bare de i familien skal forholde seg til. De opplever også familiens alkoholbruk som skamfullt, og mange barn ønsker ikke å ta med venner hjem i redsel for at vennene skal oppdage noe.

Voksne som forteller om sin oppvekst i familie der en eller begge foreldrene hadde alkoholproblemer, sier at ingen sa noe, ingen kommenterte noe, verken skole, hjelpeapparatet, familie/slekt, idrettsledere, naboer eller andre.

Hva ønsker barna at omgivelsene skal gjøre?

•    Barna ønsker at andre voksne skal snakke med foreldrene om rusbruken, slik at de slipper å stå alene i det.

•    Voksne må se barna og spørre dem om hvordan de har det.

•    Foreldrenes rusbruk forsvinner ikke selv om man lar være å snakke om det til barna.

•    Barna ønsker at voksne tar ansvar og ikke trekker seg for å slippe ubehagelighet selv.

Vi i familievernet vet at rusbruk kan fører til vold. Foreldre sier ofte at «barna så og hørte ingenting, de lå og sov». Barna forteller oss at de har vært vitne til både rusbruken og volden, og de har «lukta lunta» allerede tidlig på kvelden. Foreldrenes versjon om at barna ikke vet noe, har sett noe eller har hørt noe, stemmer ikke overens med barnas egne fortellinger.

Vil du gi dine barn det de ønsker seg til jul? – en alkoholfri jul.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse