Annonse
Lyngens tidløse alpine katedral har på mange måter vært et lokomotiv og utstillingsvindu mot verden for å trekke stadig flere skiturister til våre fjell. Nå skal vi få flere til å se mot og komme til andre toppturdestinasjoner i Nord-Troms som til nå ikke har sett så mange skispor! skriver Espen Nordahl i Visit Lyngenfjord. Foto: Espen Nordahl

Det finnes mange flotte fjell - vi skal bidra til å spre skituristene i Troms

Toppturfolket er generelt en gruppe turister som liker å studere kart og ser gleden av å søke etter nye fjell å besøke og ny snø å sporsette. Så jeg tror vi bare har opplevd begynnelsen. Stadig flere områder vil få besøk.

Er vi i ferd med å elske landet vårt i hjel? Er det blitt for mange turister? Markedsføres en del ikoniske steder for mye? Vi mangler toaletter. Vi mangler søppelkasser. Vi mangler parkeringsplasser. Utfordringene i Turist Norge blir flere og flere.

Som et innspill i den pågående debatt om Turist-Norge uttalte reiselivsdirektøren i Innovasjon Norge Bente Bratland Holm på nord24.no 30. juli: «For Tromsø-regionen kan vi i Innovasjon Norge søke å spre turistene i tid, men også til et større geografisk område som har større mulighet til å ta imot trafikken – som Finnmark. Dette vil vi gjøre sammen med Nordnorsk Reiseliv. Men det er jo også slik at produktutvikling og markedsføring må gå hånd i hånd.»

Det er vi helt enige med Bratland Holm i. Å spre trafikken er en løsning!

Og det er nettopp det Visit Lyngenfjord innen segmentet toppturer på ski ønsker å bidra med i prosjektet «Bærekraftig utvikling av toppturdestinasjon Skjervøy, Kvænangen og Nordreisa». Det er mange fjell i dette landet ja. Vi skal nå få flere til å se mot og komme til Nord-Troms! Et område som fram til nå ikke har sett så mange skispor!

Lyngsalpene har i mange år svingt seg øverst på destinasjonshimmelen når det gjelder topptur turismen i nord og kanskje i hele Norge. Det er en merkevare som vi virkelig har klart å selge inn som the state of the art! Og vel ikke helt uten grunn! Lyngens tidløse alpine katedral har på mange måter vært et lokomotiv og utstillingsvindu mot verden for å trekke stadig flere skiturister til våre fjell.

Men er det da slik at det må være et “Alpene-omdømme” for å lokke skituristene til å komme. Nei. Overhodet ikke. Skifolk er i så henseende egentlig en takknemlig gruppe turister å jobbe opp imot. De er selvsagt ikke en helt homogent sammensatt hva gjelder forventninger og ønsker. Men min erfaring i løpet av mange år å ha vært på tur med både norske og utenlandske toppturfolk er at det de fleste ønsker er kort og greit den gode totale opplevelse.

En opplevelsespakke som i et norsk perspektiv egentlig burde være rimelig enkel å tilfredsstille. Fjell, hav, snø, storslagen utsikt satt inn i ei lokal tilnærming med ei god seng, god mat og gjerne litt kultur. Det er det vil ha. Og dette er jo kvaliteter landet vårt er tilgodesett med i rikt monn!  Den kaledonske fjellkjedefoldingen donerte oss tinderekker i ulike former og høyder. Fortsatt faller snøen i tilstrekkelig kvanta gjennom vinteren. Satt inn ei tid da det lokale genuine og det kortreiste har fått en renessanse, ligger det et stort potensiale til å utvikle og spre topptur turismen til mange steder i vårt langstrakte land.

Vi ser allerede stadig flere og flere skispor bl.a. i Lofoten, på Senja, rundt Bodø, i Vesterålen, på Arnøya og i Vest-Finnmark. Joda, spredningen er i gang! Topptur destinasjonsfamilien i nord vokser.

Toppturfolket er generelt en gruppe turister som liker å studere kart og ser gleden av å søke etter nye fjell å besøke og ny snø å sporsette. Så jeg tror vi bare har opplevd begynnelsen. Stadig flere områder vil få besøk.

Vi håper gjennom prosjektet vårt å kunne bidra til å sette fokus på hvordan vi kan forvalte de muligheter og ressurser som finnes innen topptur segmentet for å kunne frembringe bærekraftige tilbud og bidra til positiv næringsutvikling.  Til det beste for både reiseliv, kommune og lokalsamfunn.

Så vi skal i hvert fall bidra til spre turisttrafikken i Troms!  I hvert fall den med toppturski i bagasjen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse