Annonse
Sjakk-OL i Tromsø. Magnus Carlsen forbereder seg før sitt spill mot den finske motstanderen Tomi Nyback. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Matt av sjakk

Og alle bønder kunne glede seg til å være vertskap for verdens fjerde største idrettsarrangement.

Til sentrum av Nordens Paris kommer du som regel om du velger E8 (ny trasé diskuteres fortsatt). Her i byen kan det hende du blir populær om du tar i bruk den andre betydningen av fransk åpning.

Sjakk-OL rokerer i Tromsø og på et mangfold av skjermer verden over. Det har vært en helt kongebondeåpning av arrangementet, og vi er vitne til skikkelig parti-stemning i de gamle lagerlokalene til ærverdige Macks Ølbryggeri – selv om det kun serveres vann fra Hardanger og arktisk sprudlevann fra Lyngsalpene.

Å få sjakkolympiaden til Tromsø har i seg selv vært et langt og utmattende parti. Vi snakker verken hurtig- eller lynsjakk. Den røde streken vandret lenge mellom hvitt og sort, men den kalde krigen endte heldigvis med remis og brede glis kun få dager før arrangementets åpning. Og alle bønder kunne glede seg til å være vertskap for verdens fjerde største idrettsarrangement.

Om det var et sjakktrekk å få OL til Tromsø vet vi ikke før rapporten om ringvirkningene av arrangementet foreligger. Vi har jo prøvd å få OL før uten å lykkes. Flotte bilder fra Tromsø og omegn bør kunne være med å tiltrekke flere turister til landsdelen, men vil det kunne gi oss noen varige fortrinn? Byens restauranter blir ikke mett av sjakk, men de «altfor» mange hotellene synes å styrke sin stilling i sentrum enn så lenge.

I sjakk er sentrum viktig. Med fransk åpning (1.e4 e6) er du på god vei mot sentrum. Til sentrum av Nordens Paris kommer du som regel om du velger E8 (ny trasé diskuteres fortsatt). Her i byen kan det hende du blir populær om du tar i bruk den andre betydningen av fransk åpning. De fleste land har sin egen åpning, noe du kan lese mer om i Encyclopaedia of Chess Openings (ECO).

Fransk åpning benyttes fra tid til annen av bønder i forbindelse med landbruksoppgjøret, uten at det synes å gi en sunn og solid stilling. Det er visst ikke lønnsomt å produsere mat lokalt. Men mat må vi ha.

En slik aggressiv åpning kan føre til bondeforvandling, det vil si at bønder avbyttes med offiserer. Det synes ikke å gavne Forsvaret i landsdelen. Med ytterligere kutt hjelper det lite å stå igjen med et tårn eller to i utkanten av et for tiden svært urolig brett. Det kan bli behov for å forsvare fedrelandet. Så ingen kommer og tar maten vår.

Man kan bli matt av mindre enn sjakk. Om vi får en merbondestilling eller flere fribønder i Forsvaret, vil tiden vise. Det er flere partier om de sakene og en viss fare for trekkgjentakelse uavhengig av parti. Sorry Sonja, her vil nok ikke engang et dronningoffer eller en aldri så liten dronningfløy-fianchetto kunne hjelpe.

Og sånn går no dagan. Jeg gleder meg i alle fall til Norge møter Frankrike. Vår egen Matt Damon (Magnus Carlsen) mot den gamle stormester Jacques Chirac. Det kan ikke bli annet enn…

Jacques-Matt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse