Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Blir vi utestengt på grunn av matematisk likestilling?

Åpent brev til Landslaget for matematikk i skolen, arrangør av matematikk-konkurransen Unge Abel

Vi er fire jenter fra Tromsø International School som alle har en interesse for matematikk. Vi har skrevet dette brevet uavhengig av skolen og ut fra egen interesse.

Klassen vår er fylkesvinnere av matematikkonkurransen Unge Abel, og vi har blitt nektet å delta som et rent jentelag. Vi forstår at dere ikke kan endre reglene på grunn av oss, men tenk over det vi har å si.

I andre runde av Unge Abel var det kun vi fire og en annen jente som deltok fra vår klasse på 19 elever. Det er også bare vi som har hatt et ønske om å dra til siste runde i Oslo, men fordi reglene krever to gutter og to jenter, er det ikke mulig for oss. Læreren vår har bedt om at vi skal få delta som et rent jentelag. Han har ikke bare fått et nei, men fått beskjed om at dere vil gå videre til neste skole på lista hvis vi ikke stiller med et lag på to jenter og to gutter.

Altså er vi nå i en situasjon der i høyden halvparten av de som ønsker å dra, kan, og to av guttene, som ikke har utrykt noen ønsker for å dra, er nødt til å bli med. Vi risikerer også å bli utestengt fra konkurransen hvis vi ikke finner to gutter som vil delta. Det føler vi er urettferdig, og derfor ønsker vi å be om et unntak fra reglen.

Vi har sett på hjemmesiden til Unge Abel og lest reglementet, men det fremgår ingen steder hvorfor konkurransen er delt opp i like deler gutter og jenter. Vi går ut fra at begrunnelsen for denne regelen er å fremme likestilling og å få flere jenter involvert og interessert i realfag. Hvis dette er tilfellet, mener vi at dere ikke oppnår likestilling ved å ha nøyaktig like deler gutter og jenter, fordi målet burde være å gi like muligheter uavhengig av kjønn.

I den norske loven om likestilling kommer det tydelig frem at formålet med loven er likestilling uavhengig av kjønn. Om man ønsker faktisk likestilling burde det ikke være nødvendig å se på kjønn når man vil se om noen er kvalifisert til noe. Likestilling er å sette kunnskap, erfaring, ferdigheter og vilje framfor kjønn. Rekrutering til STEM-fagene i Nord-Norge er et kjent problem.

Vi tror at arrangementer som Unge Abel er en god måte å framme interessen for dette blant unge, og derfor synes vi det er synd å ikke sende de mest engasjerte, som også vil ha størst utbytte. Vi føler at regelen ikke gir noen av kjønnene bedre muligheter i matematikk. Dette er ikke likestilling uavhengig av kjønn, hvis vi blir utestengt fordi vi alle er av samme kjønn.

Det er ganske sannsynlig flere unge matematikkinteresserte som har følt det samme som oss, både av gutter og jenter. Regelen deres får muligens flere jenter til å delta på Unge Abel, men potensielt er mange av dem uten interesse for det de gjør, og da med mindre utbytte enn mer engasjerte gutter ville hatt. Vi håper dere vil vurdere enda en gang å gjøre et unntak for oss. Uavhengig av hva avgjørelsen deres blir, ber vi om en forklaring av formålet med regelen.

Med vennlig hilsen: Ingeborg Aars, Kristina Viktoria Bolle Angelsen, Linnea Andersson Brekke, Maki Matsuoka, niendeklassinger ved Tromsø International School

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse