Annonse
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Mattesvikt i lærerutdanningen: ikke bare studentenes feil

De begredelige karakterene i faget de siste årene viser klart at faget trenger en fornyelse, både i grunnskole og i vgs, skriver Odd Valdermo.

Deler av skolematematikken har positiv verdi kun for et mindretall av elevene.

Obligatorisk matematikk i allmennlærerutdanningen var ingen god idé. Slik fikk noen lærere med liten interesse for og mangelfull forståelse av matematikk en formell kompetanse til å undervise faget. Man stryker nødig i obligatoriske fag. Det kan ha skadet norsk skole.

Nå skulle problemene løses med opptakskravet 4 i matematikk fra vgs, men søkere som innfrir slike krav, uteblir for barnetrinnet 1-7. Etter 30-40 års kamp er allmennlærerutdanningen endelig avskaffet for 5-10. Gjøres matematikk frivillig også for lærerutdanningen 1-7, får man for det første flere og andre søkere som kan gjøre en utmerket jobb og redusere lærermangel i sine fag. De som da velger utdanning 1-7 med matematikk, er interessert i faget; fagkrav innfris av interesse. Men kun de med matte som fag i lærerutdanningen skal få kompetanse til å undervise det faget.

Mange søkere til lærerutdanning tok sommerkurs i matematikk i 2016 for å innfri opptakskrav. Det imponerer! Så kom den skuffende testen som nylig er presentert i media. Testen var lite tilpasset barnetrinnet behov, men svake karakterer tyder på mangelfull forståelse av grunnleggende matematikk. De begredelige karakterene de siste årene i faget både for 10. klasse og vgs viser klart at faget trenger en fornyelse, både i grunnskole og i vgs. Alt for mange elever sliter med matematikk de ikke har utbytte av; den virker heller fremmedgjørende. Men gode kunnskaper og ferdigheter i praktisk regning er viktig for studier og gjennom hele livet for øvrig. Deler av skolematematikken har positiv verdi kun for et mindretall av elevene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse