Annonse
ILLUSTRASJONSFOTO

Mayday

Det er ikke en privatsak å drite i andre, skriver Ina Gravem Johansen.

Men hør, drittkjerring: Du har ikke velstand og makt fordi du fortjener det, du hadde flaks som havna i Norge.

Jeg var 18 og bilen var min. Hvilken lykke! En gammel Toyota med både sjel, rust og radio som tidvis virket. Livet var topp da jeg la ut på min første langtur. Det var vinter og kaldt. Bilen gav fra seg hint som skulle vise seg å bety alt annet enn begeistring på japansk, men motor var ikke min greie og jeg tolket det som personlighet .

På en øde strekning sluttet varmeapparatet å virke.  Det var minus 25 grader, mørkt, og panikken steg i takt med at kulden krøp gjennom selbuvottene og sikten ble mindre når ruta frøs igjen.  Lysene sviktet, og så bare døde motoren.

Tårene sved mot kald hud, jeg hadde ikke mobiltelefon. Jeg sto på veien og tenkte: Her dør jeg. Da oppdaget jeg noe 500m frem: En bensinstasjon. Redningen!

Jeg  åpnet døra til duften av pølser, bensin og wunderbaum, - lukta av tryggheten. Jeg forklarte meg og bad om å få låne telefonen. Blikket til dama bak disken vekslet mellom meg og tv`n på veggen.

”Nei.” Svarte hun, og la øynene tilbake på tv`n. Jeg skjønte ingenting. Telefonen  lå på disken.  Jeg forsøkte oppklare misforståelsen.

”Nei.”  Svarte hun igjen. Hun fortsatte uten å ta blikket fra skjermen. 

”Jeg driver bensinstasjon, ikke telefonkiosk.”

Drømte jeg? Jeg vurderte å ta telefonen og flykte. Eller skulle jeg skjelle ut dette vanvittige mennesket eller slå henne ned? Jeg ville gråte. Hva i huleste kunne denne haugen av organisk masse bygge egen moral på? Er det lov å høre noen sende ut nødsignal, og bare drite i det?

Jeg er glad en annen kunde kom inn da og lånte meg telefon. Selvfølgelig er jeg  glad, jeg trengte hjelp og fikk det.  Men jeg har bevart bildet av dama bak disken i mitt mentale arkiv.  Der hun satt og glodde på en serie uten slutt var hun en strøken metafor på hva man blir når man mangler interesse for hva et moralsk ansvar er.

Fremdeles kjenner jeg  bare forrakt for kjærringa bak disken.  Hun valgte å være slik. Alle mennesker er i kraft av sitt intellekt dømt til å velge. Når man velger å ikke være til hjelp  blir man en dritt.  Spy, bærsj, råttent brakkvann. Det er ikke greit å velge det.

Det er ikke en privatsak å drite i andre. Man er medskyldig i andres lidelse dersom man kunne forhindret det. Det er verdier vårt samfunn har bygget juridiske prinsipper på. Men det er vanskelig å praktisere dette. Særlig hvis det gjelder utlendinger.

Dama bak disken var ikke bare et utskudd. Hun er overalt. Hun fyller kommentarfeltene til nettavisene, konspirerer på facebook, hun har stemmerett og sitter t.o.m. i regjeringen. Hun nekter å hjelpe i beste sendetid, uten skam. Hun ber kommunene klaske igjen dørene foran folk i nød,- send dem tilbake til bilen i 25 minus, det er ikke vårt problem bare de ikke dør inne på vår bensinstasjon.

Men hør, drittkjerring: Du har ikke velstand og makt fordi du fortjener det, du hadde flaks som havna i Norge.  Hvis du avviser de som ber deg om hjelp, bringer du ikke verden framover, du graver deg en sump av moralsk slam samtidig som du er til skade.

Det er en forkastelig  handling  å la folk dø hvis  man kan forhindre det. Det er ikke mindre forkastelig om de ikke har norsk pass.

Hun forsvarer seg: Åpner vi døra for fremmede vil de endre dynamikken hos oss. Til det er svaret: Det er det beste som kan skje, for et land der egoisme, bedagelighet og mangel på basiskunnskaper om etikk og moral er gjeldende , der fokus går med til endeløse serier  vil absolutt alle nye og utfordrende impulser være til det bedre. De verdiene du gneller om å verne er ikke så mye verdt.  Jeg vet det, jeg testet dem en gang.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse