Annonse
FLYTTES FRA ANGREP: Skipet "Norwegian Gannet" i full gang med å pumpe laks opp fra Ballangen Sjøfarm sine merder i Ofotfjorden. Foto: Odd Georg Benjaminsen, Fremover

MDG fisker i rørt vann

At MDG er skeptisk til oppdrettsnæringa, er ikke nytt. Men å forsøke å fiske i rørt vann med utsagn som at dette kan være selvforskyldt, er populistisk propaganda av verste sort.

Men det er grunn til å minne om at verken MDG eller noen andre kan si noe sikkert om årsaken til algeoppblomstringen, som har tatt livet av 7,7 millioner laks så langt.

Miljøpartiet De Grønnes fiskeripolitiske talsperson, Toine Sannes, mener oppdrettsnæringa kan ha seg selv å takke for den dødelige algeoppblomstringen som nå har rammet laksenæringen i nordre Nordland og Sør-Troms. Selv om Sannes tok sine forbehold, snakket hun villig vekk for åpen mikrofon om at oppblomstringen av giftalgen kan skyldes at næringen selv slipper tonnevis med næringssalter ut i trange fjorder.

Slik får MDG tilpasset krisen til sitt eget politiske syn, og kan høste gevinster på det. Men det er grunn til å minne om at verken MDG eller noen andre kan si noe sikkert om årsaken til algeoppblomstringen, som har tatt livet av 7,7 millioner laks så langt. Partiet fisker i rørt vann, i en situasjon der fisk for hundrevis av millioner går tapt og viktige arbeidsplasser i små lokalsamfunn rammes hardt.

Algen Chrysochromulina leadbeateri er helt vanlig langs kysten vår. Den kommer en sjelden gang i så store mengder at det kan omtales som skadelig oppblomstring, skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider. Oppblomstringen medfører utslipp av kjemiske forbindelser som skader gjellene på fisken og gjør den ute av stand til å ta opp oksygen. Ettersom oppdrettsfisken ikke kan svømme til andre farvann, slik villfisken gjør, kveles den i merdene.

Alger forbruker næringssalter. Økt tilførsel av næringssalter er derfor av betydning. Men næringssalter blir tilført via mange kilder, og i denne saken peker mange forskere spesielt på ferskvannsutslipp.

Det er med andre ord slett ikke sikkert at MDGs antakelser om at økt produksjon i næringa er årsaken til dyretragedier som dette. Det var en skadelig oppblomstring av denne algen i de samme områdene i Sør-Troms i 1991, hvor mye laks strøk med. Og da var produksjonen vesentlig lavere, noen hevder bare ti prosent av hva den er i dag.

For en del år tilbake ble et oppdrettsanlegg i Kaldfjord angrepet av den samme algen, og mye fisk gikk tapt. Heller ikke da kunne det påvises en spesiell årsak til oppblomstringen.

Nå kan det se ut til at faren er over for de områdene som har vært rammet. Men forskerne understreker at det er umulig å si noe sikkert om utviklingen framover. Mange faktorer og en god del tilfeldigheter må «stemme» for å gi en skadelig algeoppblomstring, skriver Havforskningsinstituttet.

At MDG er skeptisk til oppdrettsnæringa, er ikke nytt. Men å forsøke å fiske i rørt vann med utsagn som at dette kan være selvforskyldt, er populistisk propaganda av verste sort.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse