Annonse
KLAR FOR MAKT: Barbara Vögele er klar for å være med og styre Tromsø. Foto: Yngve Olsen

MDG er klare for makt i Tromsø

Helt siden valgkvelden har det ligget i kortene at det blir rød-grønt styre av Tromsø de neste fire årene. Men nå er det offisielt. Rødt blir erstattet med Senterpartiet og MDG som samarbeidspartnere for Arbeiderpartiet og SV.

Nå skal det forhandles om en politisk plattform, og alle partiene bruser med fjærene før de låser seg inn på bakrommet. Det mest sannsynlige er likevel at Gunnar Wilhelmsen blir ordfører, mens Senterpartiets Marlene Berntsen Bråthen blir varaordfører. Det er i utgangspunktet ikke naturlig at valgvinneren Pål Julius Skogholt skal gi avkall på begge disse vervene. Men Skogholt er en dreven og fleksibel politiker. Han vil sørge for at SV får godt betalt for i form av konkret politikk.  

Konstellasjonen som skal styre byen tar politikken litt mer mot sentrum, og den venstreradikale innflytelsen blir litt mindre når Rødt er på sidelinjen. Men Rødt har satt sine spor i Tromsø, og det sto nå i veien for samarbeid med ansvarlige sentrumspolitikere. Det var ideologi som stanset de politiske sonderingene med Venstre og KrF.  De førte ikke fram, blant annet på grunn av for stor avstand i synet på re-kommunalisering av private omsorgstjenester.

Venstres Morten Skandfer ble lokket med en sentral rolle som Tromsøs miljøgeneral. Antakelig ville den visjonære og veltalende Skandfer overbevist i en slik rolle. Nå kan den posisjonen i stedet gå til MDG. Det er en mulighet MDG ønsker å gripe for å føre Tromsø i en mer miljøvennlig og klimavennlig retning.

MDG er helt klare på at mandatet fra velgerne er å søke makt og innflytelse. Nå vil MDG-sjefen Barbara Vogele få svar på hva de andre partiene krever av MDG i forhandlingene. Dette er en uvant øvelse for MDG i Tromsø, som har hatt en kompromissløs profil.

Derfor er Ap og Sp opptatte av at MDG må gi opp de mest radikale standpunktene knyttet til næringspolitikk og byutvikling. Det gjelder for eksempel vilkårene for oppdrettsnæringen og reiselivet. Hvis MDG skal få kontroll over byutvikling, må de svelge mange kameler. En av dem er det store reiselivsanlegget som er planlagt på Kvaløya, Arctic Center. Et alternativ er å opprette en helt ny komite for klima og miljø, som kan styres av MDG.

Uansett står MDG overfor sitt store gjennombrudd i Tromsø-politikken. Bystyregruppen har økt fra 2 til 3, og Vogele har fått med seg Sofie Stranger og Askil Gjerstad. Sistnevnte har bred erfaring fra fylkespolitikken. Men begge disse to vil vi få høre mer fra de neste fire årene.

Det borgerlige alternativet i Tromsø er stein dødt. Høyres dyktige gruppeleder Erlend Svardal Bøe har jobbet seint og tidlig for å forsøke å gjøre det umulige mulig. Men bompengemotstanden hos Jan Blomseth og Bjørn Gunnar Jørgensen gjorde det helt umulig for Senterpartiet å bli med på laget hos Bøe.

Svardal Bøe er en frustrert mann, og det har han god grunn til. Alt så lyst ut for Høyre med meningsmålinger på 30 prosent. Høyre hadde en mulighet til å stabilisere seg som største parti i Tromsø. Men det meste har gått galt, og partiet har falt tungt og hardt i Tromsø.  

Å legge all skyld på Jens Johan Hjorts krumspring blir for enkelt. Men når han trakk seg mistet Høyre muligheten til å stille med en profil velgerne kjente fra før. Hjort ble erstattet ev innbytteren Kvaal, og det endte som kjent ikke godt.

Høyre virker isolerte politisk, og i tillegg rådville, og Svardal Bør er smertelig klar over at han har en lang og tung motbakke foran seg i Tromsø. Spørsmålet er om han orker å være med på den reisen. Han er en ung politiker, som har en høy stjerne i Høyre, og veien kan fort gå inn i nasjonal politikk.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse