Annonse
Uavhengig om man er katolikk eller protestant, har seksuelt misbruk rammet utallige unge menn og kvinner i tjenesten for kirken og Gud. Det er den begredelige og skitne hemmeligheten ingen vil prate om - før nå, skriver Hege K. Næsvold Pedersen. Foto: Colourbox

Mea Maxima Culpa - stillhet i Guds hus

Det jeg lurer på er om presteskapet kan tilgi seg SELV for de seksuelle overgrepene utført i deres eget hus, når de ikke vil vedkjenne seg dem?

Når en prest ordineres forandres han til noe guddommelig - en person med direkte kontakt til Gud. En person som tydeligvis har makt til å tilgi selv og sine undersåtter for de verste forbrytelser. Pedofili blant de ”geistlige” har vært en godt skjult kjensgjerning siden år 300 etter Kristus og skjer dessverre enda den dag i dag. Æres-kodeksen, utstedt fra Vatikanet, er med på å opprettholde hierarkiet og skyggeleggingen av seksuelle overgrep utført av prester verden over. «See no Evil - Speak no Evil» er dessverre mottoet som har regjert rundt temaet pedofili innad i kirken

Vatikanet er de som egenhendig har bundet hendene og sydd igjen munnen til samtlige kardinaler, prester og undersåtter via æres-kodeksen. Først i senere tid har verden fått øynene opp for det omfattende seksuelle misbruket som har skjedd i Guds hus. Uavhengig om man er katolikk eller Protestant, har seksuelt misbruk rammet utallige unge menn og kvinner i tjenesten for kirken og Gud. Det er den begredelige og skitne hemmeligheten ingen vil prate om - før nå.

Som verdens største organisasjon samler kirken inn milliarder av kroner årlig fra sine menigheter og støttespillere. Disse ”botspengene” bruker de på å spre sitt budskap om kjærlighet og tilgivelse. Det jeg lurer på er om presteskapet kan tilgi seg SELV for de seksuelle overgrepene utført i deres eget hus, når de ikke vil vedkjenne seg dem? Og hva med de seksuelt misbrukte guttene og nonnene? Hvordan skal de gå videre i livet sitt når overgriperene går ustraffet og fri til å fortsette sine overgrep?

Kanonisk lov forteller at Paven aldri kan dømmes av en verdslig rett. Han står kun til ansvar for Gud. Som overhode for verdens største organisasjon levner det liten tvil om at Paven har tilbakeholdt informasjon om disse overgrepene, og i slikt tilfelle hindret rettens gang og rettferdighet for de misbrukte guttene og nonnene. Er virkelig Paven og hans undersåtter stilt over lover som vi andre må følge? Og hvem skal i så fall stilles til ansvar for dette?

Kirken og Vatikanet er tilsynelatende «perfekte» samfunn som vi trenger å granske nøyere etter i sømmene. Presteskapet, og ikke minst Paven, må klatre ned fra sin «hellige stol» og stilles ansvarlig for de ugjerningene de har tilbakeholdt - og det seksuelle misbruket de har bistått med sin øredøvende stillhet! Uten at rettferden skjer fyllest for alle disse seksuelt misbrukte menneskene, kan i mine øyne heller ikke presteskapet bestå med den verdigheten det burde hatt. Det kommer nå en forsinket reaksjon om seksuelt misbruk i Guds hus rundt om i hele verden - på lik linje med den vi så i USA på 1960 og 70 tallet. Utsatte unge menn, nonner, og noen få modige prester, tar nå til motmæle og bryter den skamfulle stillheten. Noen ganger må man rense opp i eget hus - og nå er virkelig tiden inne.

Nå vil kanskje noen som leser dette kalle meg en motstander av kirken og Gud. Dette har i mine øyne ingenting med Gud å gjøre. Gud har nemlig ikke tilholdssted i mennesker som misbruker unge gutter og nonner i hans hus. Disse overgriperne som sprer «skammens budskap» og ikke kjærlighet, må stilles ansvarlig for sine ugjerninger. Kun slik kan troen på rettferdighet for mennesket bli helbredet.

Kilder:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kaOb5A/se-den-prisbeloente-dokumen…

https://www.nrk.no/urix/nonner-anklager-katolske-prester-for-seksuelle-o…

https://tv.nrk.no/program/koid28003816/vatikanets-moerke-side

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse