Annonse

Medaljens bakside

Vi vil ønske alle utøvere, ansatte og frivillige under ungdoms OL lykke til! Idrett skal handle om glede og samhold på tvers av landegrenser, skriver LOs Stein Arnold Kristiansen.

Hvis man skulle holdt ett minutts stillhet for hver arbeider ville det tilsvart 2 dager, 18 timer og 40 minutter. 44 av de 64 VM-kampene, inkludert overtid.

I februar skal ungdoms-OL arrangeres på Lillehammer for fjerde gang, og OL fakkelen kom denne uken til Tromsø. 1100 utøvere fra 70 land skal konkurrere om å være de beste innenfor sin gren.

Over 3000 frivillige skal under lekene bidra til å gjøre arrangementet så smidig som mulig. Ungdoms OL er et kjempegodt konsept hvor gjenbruk er en viktig grunntanke, og hvor det å gi utøvere og frivillige ekstra input har vært essensielt gjennom deres eget kultur- og læringsprogram. Her har den ”voksne” delen av idretten mye å lære.

Idrett har i alle tider vært en aktivitet som engasjerer og skaper samhold i befolkninger. Det er lite som skaper så mye engasjement som medaljehåp og store internasjonale turneringer hvor vi har en mulighet til å prestere. Vi skulle bare ønske at man kan vie noe av den oppmerksomheten til arbeidsforholdene til de som bygger og leverer anleggene som skal brukes.

Under byggingen av anleggene til OL i Sotsji ble det avdekket grov korrupsjon og elendige forhold for arbeiderne. Human Rights Watch i Moskva kunne rapportere om fremmedarbeidere som ble arrestert uten grunn og deportert. Videre hevder de at mange tusener ikke har fått utbetalt lønn de har krav på.

Om Sotsji hadde vært unik kunne man kanskje trukket på skuldrene. Dessverre er det ikke slik.

Qatar er et svært lite land på den arabiske halvøy, på størrelse med Berlevåg kommune i Finnmark. Qatar er et kongedømme der samme familie har sittet på makten i 190 år. Landet ble selvstendig fra Storbritannia i 1971 og i dag sitter en 33 år gammel emir på tronen.

Han fikk makten av faren sin i 2013. Det er i forbindelse med tildelingen av fotball VM til Qatar blitt avdekket massiv korrupsjon. Avisene Daily Telegraph og Sunday Times har begge fremlagt bevis på at fotballedere har blitt betalt for å stemme i Qatars favør.

Under kafala-systemet må en hver gjestearbeider ha en sponsor, arbeiderne har heller ikke rett til å bytte arbeidsplass uten tillatelse fra sponsoren sin. Sponsoren er som regel arbeidsgiveren, og den har juridisk og økonomisk ansvar for sine arbeidere. Det betyr i praksis at arbeidsgiverne eier sine arbeidere.

Når de holder fast på passene har ikke arbeiderne mulighet til å reise ut av landet, og som en ekstra forsikring er det vanlig å holde igjen lønninger for å hindre at de flykter. Qatars lovgivning sier at alle skal ha oppholds- og arbeidstillatelsespapirer, men mange arbeidere mottar aldri dette.

Å gå i gatene er derfor farlig, fordi man risikerer å bli fengslet for å ikke kunne vise dokumentasjon på sitt opphold.  Arbeiderne fratas med dette frihet til å gå hvor de vil, og mange oppholder seg derfor kun på arbeidsplassen eller i arbeidsleiren der de bor.

Hver dag mister en arbeidstaker livet på jobb i Qatar. I tillegg trenger de 500 000 ytterligere gjestearbeidere når byggingen til VM starter for fullt. Minst 4000 arbeidstakere vil miste livet innen fotball VM i 2022 starter, viser undersøkelser internasjonal fagbevegelse har gjort. Det tilsvarer innbyggertallet i Bardu kommune. Hvis man skulle holdt ett minutts stillhet for hver arbeider ville det tilsvart 2 dager, 18 timer og 40 minutter. 44 av de 64 VM-kampene, inkludert overtid.

Vi vil ønske alle utøvere, ansatte og frivillige under ungdoms OL lykke til! Idrett skal handle om glede og samhold på tvers av landegrenser. Det skal ideelt sett handle om en sunn sjel i et sunt legeme og rettferdig konkurranse. Dette må også gjelde dem som arbeider for å legge til rette for de store internasjonale idrettsarrangementene som for eksempel OL og VM

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse