Annonse
Troms Journalistlag linker til Oluf og en forgangen tid og humor som mange av oss ennå tørker fliretårer til - og vil igjen problematisere oss versus "søringan". Det er et lavmål av et utgangspunkt, på det beste fascinerende, skriver Kari Helene Skog. Bildet viser Håkon Knutsen og Arthur Arntzen alias Oluf i 1978. Foto: Nordlys arkiv

Medieelitens bommert

Det er tydelig at Troms journalistlag er enig i at det er nordnorsk å være mann.

Jeg er så eitranes gørre lei av dette utgangspunktet for debatten om nordnorsk identitet. Den er så fordummende.

Det er mandag kveld, England forsøker å skåre mot Slovakia på TV-en og jeg skulle ønske jeg var i Harstad. Det er der det skjer i disse dager. I Harstad har vi fått en festspilldirektør som umiddelbart så sin makt og dermed sitt ansvar med 18 millioner på kontoen. Hun inviterte sporenstreks de fremste nordnorske kunstnerne og talentene vi har, ga de midler til disposisjon og beskjed om å vise frem det de kan, helst sammen. Vis frem hvem vi er.

I Tromsø ser vi på fotball og venter til i morgen, da inviterer Troms journalistlag til debatt: ”Det moderne rallkattlia”. Det hele foregår på Ølhallen, Tromsøs legendariske ølbule for turister, stamgjester og spesielt interesserte. ”Ka skal søringan tru om oss når de ser på riksmedia?” spør de på eventets facebookside. ” Er det brøyting, banning og Raillkattlia minutt for minutt, eller evner NRK og andre medier å vise Nord-Norge som mulighetenes landsdel? Skjalg Fjellheim, Egon Holstad og Pål Hansen braker sammen og er langt fra ferdigsnakka.”

”Gå ikke glipp av Clash of the Titans på Ølhallen”, fortsetter medieeliten i nord. Og ja, forresten, Troms fylkeskommunes kommunikasjonssjef Knut Are Mortensen er debattleder.

Det er tydelig at Troms journalistlag er enig i at det er nordnorsk å være mann.

Tro det eller ei, det er ikke det som gjør meg minst interessert i å lytte eller delta i en slik debatt. Jeg innser kjapt at jeg ikke er i målgruppa. For hele problemstillinga er feil. Og nei, det er ikke festligheten å linke til Oluf og en forgangen tid og humor som mange av oss ennå tørker fliretårer til. Kjære Troms journalistlag, hvorfor problematiserer dere oss versus ”søringan”? Joda, jeg forstår, dere har satt dette i forsøksvis humoristisk kontekst, dere drar den helt ut. Dere bommer totalt.

Jeg er så eitranes gørre lei av dette utgangspunktet for debatten om nordnorsk identitet. Den er så fordummende. Det finns nemlig noen sannheter:
1. Vi kan
2. Vi vil
3. Vi skal

Så må vi bare finne ut hva vi skal fylle inn etter disse verbene. Hadde ikke det vært en noe mer interessant diskusjon? Er det ikke på tide at vi tar oss selv og de fremtidige generasjoner på alvor, og snakker om dette og slik definere oss?

Jeg vil at vi fra nå av skal slutte å definere oss utfra de andre. Og ihvertfall disse såkalte “søringan”. Vi er nok. Fiendebildet på sør har vi brent. Vi har slutta å nøre opp under sutrekulturen. Motstand møtes med løfta hode og en selvfølgelig trygghet i vissheten om at vi vet. Vi kan. Vi vil. Vi skal. Så får vi jobbe med å fortelle resten av verden dette, og slik få nødvendig og sårt tiltrengt arbeidskraft, og etterhvert mer makt og beslutningstagere flytta nordover. Vi styrker hverandre, snakker hverandre opp. Vi samarbeider og ønsker hverandres fremgang velkommen. At medieeliten i Nord-Norges største by inviterer til en debatt med dette lavmålet av et utgangspunkt, er på det beste fascinerende.

Forresten, denne diskusjonen foregår jo i Harstad. Jeg dit.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse