Annonse
Medkila-damene i kamp mot Stabæk i slutten av april. Bildet er fra Fotball Media

Medkilas damer som Tromsøs herrer

Når man sesong etter sesong har som målsetning å unngå nedrykk, alternativt å kun oppnå kvalik-plass, er faren for «stang ut» desto større!

Siden seriestart har TILs A-lag på herresiden i norsk fotball sin vane tro slitt såpass i elitedivisjonen (Tippeligaen) at det har blitt problemer med å ta poeng og oppnå god målforskjell. Laget ligger per 4. mai helt nede på 14. plass, eller i absolutt nedre halvdel av tabellen, akkurat som i fjor og årene før der igjen. Det virker nesten som det i seg selv «har gått sport i» å holde klubben og tromsøfolk, samt fylkessupportere og landsdelspatrioter i age før endelig serieavslutning senhøstes. Idet dette skrives har TIL sanket bare 13 poeng, med en målforskjell på 15-21. Dette tilsier kvalik.plass for å fortsatt  kunne bli i elitediv. (TL), eller å måtte rykke ned til 1. div. (dagens OBOS-liga). Kun Kr.sund og Viking ligger under i TL, mens avstanden opp til ledende Rosenborg er 12 poeng.

Når det så gjelder Harstads «gjenværende stolthet» – etter at HIL (A-herrelaget) tydeligvis ikke fikk den «fotsrekning» man hadde regnet med av kjendisrepresentanter for Bodø-Glimts nedrykkede herrelag, som var på Harstad-«reklametur» i fjor høst – er det å si om årets utgave av Medkilas damelag at likheten med «isbjørnene» lengre nord er ganske så slående. Men selvsagt uten sammenligning for øvrig! Likevel kommer «MIL» enda dårligere ut enn TIL, idet Harstad-laget per 4. mai har oppnådd kun ett fattig poeng på syv kamper, og ligger dermed selvsagt helt sist i Toppserien. Opp til kvalik-plassen er det tre poeng. Denne «uriasplassen» innehas nå av Grand Bodø, MILs gamle nord-norgesrival , med sine fire poeng. Selv om MIL skulle vinne neste kamp og GB tape, ville Bodø-laget nok fortsatt ligge foran pga. sin langt bedre målforskjell m/-20, mot MILs -25. Sistnevnte ligger for øvrig hele 20 poeng etter ledende Avaldsnes.

Som man har tatt opp tidligere, synes det å være noe med vinnerinstinktet hos nord-norske lag, i hvert fall de fra Troms, de senere år – ikke nødvendigvis selve viljen til å vinne. Når man sesong etter sesong har som målsetning å unngå nedrykk, alternativt å kun oppnå kvalik-plass, er faren for «stang ut» desto større! Undertegnede har ved tidligere anledninger, og senest etter sesongslutt i fjor, gitt min fulle støtte til Medkila-kvinnene. Dette ved bl.a. å foreslå også økonomiske supporterbidrag til laget, selv om det nok har sponsorstøtte så det monner? Men det minste vi harstad-patrioter kan gi, er «grasrotandel» ifm. tipping. Det er ikke min mening å skulle reklamere for én bestemt aktør i spillermarkedet; det står selvsagt enhver fritt å velge eventuell «kanal» for økonomisk støtte. Ingen proffotballag kommer utenom økonomien! Jeg har kun antydet en mulighet.

For  egen  del støtter jeg gjerne både MIL, HIL og TIL, foruten andre  lokale og regionale favoritter, med især godt supporterframmøte – for at lagene ikke skal måtte gå som en elevatorheis år om annet. Men stundom kan det være sunt å måtte «gå trappene» fra bakke- til toppnivå, for både evnens og viljens skyld! Alle tre lag har selvsagt gode muligheter til å berge seg, selv om TIL snart må begynne å «få lyst på» medalje, kanskje endog gull? Mens HIL nå må kunne satse på opprykk til 2. div. igjen (har faktisk vært der tidligere!). For alle tre lag må da trener og spillere lære seg å primært se oppover på tabellen, dvs. på hva som kan vinnes, og ikke nedover mot det som kan tapes (nær en kjent læresetning?). Jeg håper min ganske enkle «pisk- og gulrotytring» kan være et lite bidrag for å hjelpe især Medkila-jentene til å oppnå et «sikkert» sluttresultat d.å. Men i første omgang må vi se fram mot fotballferien og halvspilt sesong…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse