Annonse

De misliker alle sine medtrafikanter

Spranget fra å være hensynsløs sportsbilist til å bli hensynsløs syklist er ikke så langt.

Ikke vet jeg om det er den trange hjelmen eller om det er kombinasjonen av tights og hardt sykkelsete som gjør dem så sinte og frustrerte. Men sinte og frustrerte er de

Det er vår. Våren bringer så mye pent med seg: Varme, fuglekvitter, ja kåthet og glede. Dessverre bringer våren med seg noen ubehagelige elementer også: Hundebæsjen som hundeiere i løpet av vinteren har sparket litt snø over i stedet for å bruke posen. Og syklistene. Selvsagt tenker jeg ikke på ungene i gaten som pakker bort ski og akebrett og sykler i nabolaget eller til skolen. Jeg tenker heller ikke på mosjonistene som benytter sykkelen til butikken eller koser seg på sykkeltur.

Nei, jeg tenker på en helt spesiell gruppe. Jeg tenker på menn i tights. De er lett identifiserbare, dersom du klarer å feste blikket på dem der de suser forbi deg. Ofte rekker man ikke det. Da ser de mer ut som uidentifiserbare, neonfargede, lavtflygende objekter.

Er du heldig kan du få du øye på dem mens de står med en fot i bakken over skrevs på sykkelen og drikker av drikkeflasken sin. Da kan du se etter følgende kjennetegn: Det er stort sett menn, alderen er 40+. Får du dem i tale vil du antagelig raskt finne ut at de er næringslivsledere.

De har ofte litt for trange hjelmer, ditto trange tights og sykler som koster ca et halvt kulturbudsjett for en liten kommune. Fargene er prangende. Gjerne neon. Grønt, gult, rødt og lilla. De sterke fargene skal du være takknemlig for. Dette er nemlig fordi du skal få øye på dem og rekke å søke dekning når de kommer.

Nå er det vår. Endelig har de parkert SUVen i den triple garasjen og funnet fram sykkelen. Sykkelen, ja. Selve indrefileten innen moderne penisforlengelsesindustri. Små sportsbiler er ut. Nå skal det sykles. Fort.

Men spranget er ikke så langt fra å være hensynsløs sportsbilist til å bli hensynsløs syklist. Menn i tights klarer overgangen helt utmerket. Og de diskriminerer ikke. De misliker alle sine medtrafikanter. På diverse nettsteder spyr de ut sin eder og galle over så vel fotgjengere som bilister.

Ja, også andre syklister får passet sitt grundig påskrevet. Ikke vet jeg om det er den trange hjelmen eller om det er kombinasjonen av tights og hardt sykkelsete som gjør dem så sinte og frustrerte. Men sinte og frustrerte er de. Vi andre kan finne trøst i at nevnte kombinasjon neppe er bra for fruktbarheten. Evolusjonen kan bli sivilisasjonens redning her. For dette er ikke normalt. Dette er galskap. Vi får håpe de ikke har rukket å formere seg enda.

Idet de setter seg på sykkelen anser de seg selv som ofre som skal hensyntas i enhver sammenheng. De er selve inkarnasjonen av selvrettferdighet. På to komisk dyre hjul. Og til en viss grad har de rett. De er myke trafikanter. Blant annet derfor er det en gåte for meg at de sykler som de gjør. For hvem er det som virkelig vil bli skadet i et sammenstøt mellom en sykkel og, ja, for eksempel min dieselsluker?

Dersom du er uheldig og ikke rekker å ta dekning, treffer du ofte menn i tights idet du går over overgangsfeltet på grønn mann. De er nemlig i den heldige situasjon at trafikkreglene kun gjelder når det er til deres fordel. Det betyr for eksempel at når du går på grønn mann og de kommer syklende trenger ikke de å stoppe for deg. Da er de nemlig en slags fotgjengere de også.

Dersom du kjører bil derimot, og stopper på rødt, kan de fint sykle forbi deg og over fotgjengerfeltet i 60-70 km i timen. For av en eller annen grunn har de kommet frem til at rødt lys ikke gjelder for syklister. Ikke vikeplikt heller. Og de elsker å kjøre opp og ned av fortau. Alt etter det som passer dem best.

Men det finnes en løsning. Vi fotgjengere, bilister, og menn i tights har et nemlig felles ønske: La oss slippe å se hverandre! Derfor må oppfordringen til politikerne være følgende: Vær så snill med sukker på. Bygg sykkelveier. For Guds skyld. Gi dem sykkelveier.

Inntil den dagen kommer at vi slipper å omgås i trafikken, må vi med fornuften i behold føye oss. Det betyr at dersom du er fotgjenger må du bare komme deg unna når en mann i tights og trang, neongrønn hjelm kommer dundrende nedover fortauet. Er du bilist må du bare vike. Slik er det, enn så lenge. Bøllene vinner.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse