Annonse
Foto: Colourbox

Menneskene bak statistikken

Ansiktsløs, beskrivende og fastlåst står den der, statistikken. Tallene taler for seg selv sies det, - det er nok bare halve sannheten. Det gjelder også forhold som man anser som mindre bra i samfunnet. Bak tall og statistikk er det mennesker, liv, behov, ønsker og vilje.

Det er mange forskjellige utfordringer. Fattigdom er en sak. Frafall i skolen en annen og utenforskap en tredje.

Et eksempel litt tilbake i tid er den første større arbeidsinnvandring til Norge. Mange mennesker fra bl.a. Pakistan. De tok til takke med jobbene som de fikk. De ble trikkeførere, renholdspersonale og fabrikkarbeidere. Nødvendig, ærlig arbeid ble utført. Det var ikke uvanlig med to jobber, lange dager og skiftarbeid. Boforholdene var nok ofte så som så tidlig på 70-tallet, spesielt i storbyene.

I dag er det mange av deres døtre og sønner de vi finner på de mest krevende og populære studiene og i gode, interessante jobber.

De var et tall i en «dyster» gruppe statistikk. Men, nå er de i en positiv gruppe.

De er menneskene bak den ansiktsløse tallrekken. Det er de som ønsket og jobbet for å ville lykkes. Deres foreldre jobbet hardt for å kunne gi barna sine skole og utdannelse. Det var deres viktigste bidrag. Skape grunnlag for det gode liv.

Slike «reiser» er det mange av. En reise som går fra en utfordrende kategori til den gode og positive statistiske gruppen.

Slik er det i dag også. Vi må ikke glemme enkeltmenneskene og familiene som skal hjelpes frem. Hjelp til selvhjelp er det gode prinsipp. Dette må vektlegges i dag som den gang, og vi vil lykkes gradvis med en reise fra et landskap preget av utfordringer til et bygget på selvstendighet og stolthet. Drivkraften er at de selv ønsker. De aller, aller fleste ønsker og vil og får det til.

Selvsagt er det også de som ikke like enkelt kommer ut av sine utfordringer. De skal vi ha gode tilpassede ordninger for.

La oss ikke glemme at vi ofte lykkes med å hjelpe mange til «å gå for egen maskin». Denne samfunnskontrakten som ligger der, usynlig bidrar tilbake til storsamfunnet. Mennesket har en egen kraft og evne til å jobbe seg frem bare de gis rammer og muligheter. Det skal vi i Høyre fortsette å legge til rette for.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse