Annonse
FUSJON: I Hammerfest er reaksjonene sterke etter at det ble klart at sykehuset blir slått sammen med Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Finnmark Dagblad

Mer juling til Finnmark

Å legge ned Finnmarkssykehuset nå, er å kaste mer bensin på et flammehav.

Helt ut av det blå har regjeringen bestemt at Finnmarkssykehuset (sykehusene i Kirkenes, Hammerfest og etterhvert Alta) skal slås sammen med Universitetssykehuset Nord-Norge.  Bare en liten krets visste noe før det plutselig sto svart på hvitt i regjeringserklæringen i forrige uke.

UNNs ledelse i Tromsø mottok nyheten med vantro, Helse Nord var ikke informert, og Finnmarkssykehuset selv visste absolutt ingenting.

Avgjørelsen, som berører titusenvis av pasienter og flere tusen ansatte, ble besluttet på bakrommene, uten faglige utredninger eller forutgående involvering av de berørte. 

Det som har skjedd, er at det politiske miljøet i Alta har fått fullt gjennomslag for et krav som har økt i styrke de siste årene. I flokk og følge har de dratt til helseminister Bent Høie for å klage sin nød. Høie er trolig lei av alle delegasjoner fra Alta som forlanger styrking av fødeavdeling og akuttsykehus.

Og nå løser Bent Høie et stort problem for seg selv. Samtidig som han dytter store utfordringer rett i fanget på sykehusledelsen i Tromsø.

I sak er det lett å ha sympati med altaværingene som nå får lokalsykehus.  Det handler om fødende kvinner som vil slippe å ta turen over det værutsatte Sennalandet.  Og kanskje kan det bli slutt på at folk i Kautokeino og Loppa får livene sine ødelagt fordi det tok for mange timer å få akutt hjelp.

Men de umiddelbare konsekvensene av beslutningen om å avvikle Helse Finnmark/Finnmarkssykehuset, har ikke latt vente på seg.

Tidspunktet det skjer på, er ikke til hjelp for lederne i Troms og Finnmark Ap som gjør drittjobben med å sy sammen det nye storfylket.  De har fått enda vanskeligere arbeidsforhold enn tidligere. Å legge ned Finnmarkssykehuset nå, er som å kaste mer bensin på et stort flammehav. 

De som har kjempet mot fylkessammenslåingen med Troms mener de har fått et gratis poeng.  Nå sprer det seg raskt en fortelling om at Finnmark blir tildelt et nytt slag mens fylket ligger nede.

UNN står nå overfor en formidabel oppgave. Med ansvar for sykehus i Tromsø, Harstad, Narvik, Hammerfest, Kirkenes, Svalbard og etter hvert også i Alta. Et enkelt sykehus skal dekke et enormt område, hele 1/3-del av Norges areal.

UNN arver dessuten en lang rekke dype konflikter som går på kryss og tvers i Finnmark. Frykten er at det vil kreve så store ressurser at det kan overskygge arbeidet med å ta vare på funksjonen som spydspiss for spesialisthelsetjenesten i hele Nord-Norge.

De langsiktige konsekvensene kan bli store i hele Nord-Norge. Ikke minst følger Helgeland nøye med på det som skjer. At regjeringen i praksis har gitt klarsignal til to sykehus med 14 mils avstand, et i Hammerfest og et i Alta, kan føre til en kjedereaksjon.

Selv om den faglige tilrådningen peker i en annen retning, har helgelendingene nå fått sterke argumenter for to lokalsykehus også på Helgeland. Og kanskje også en fusjon med Nordlandssykehuset i Bodø. Hva skjer da med Helse Nord? Da kan veien være kort til å gi etter for lokalpolitisk press om at Helse Nords dager som overbygning bør være talte. Og at det beste vil være to helseregioner i et Nord-Norge der politisk fellesskap forvitrer. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse