Annonse

Mer kunst, mindre Enoksen

Thrilleren om Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) er ikke over. Oddmund Enoksen, kunstmuseets advokat - eller kanskje riktigere: advokaten til kunstmuseets styre - er forarget. Denne gangen vil han heller diskutere meg og NORDTING enn direktør Jérémie McGowan, som ble kastet på hodet ut. Nå er jo NORDTING ett av mine favoritt-temaer, så gjerne for meg. La oss ta advokat Enoksens innsigelser punkt for punkt:

1 - Sveen er ikke en nøytral observatør, han er engasjert av NNKM for å lage kunst

Jeg er en smule overrasket over at det nå er advokat Enoksen som har overtatt PR-arbeidet for kunstmuseet, og at han velger dette leserinnlegget for å lansere høstens program. Men hvis dette er den nye informasjonsstrategien, så bekrefter jeg det gjerne:

NORDTING har et stort prosjekt gående sammen med NNKM kommende vinter, med flere hendelser på Svalbard. Invitasjonen kom fra direktør McGowan, og prosjektet er nedfelt i både handlingsplan og budsjett, begge deler godkjent av NNKMs styre. Jeg samarbeider for tiden utmerket med konstituert ledelse, som er positiv og løsningsorientert, og jeg ser fram til tydelig tilstedeværelse på Svalbard og godt samarbeid med lokale krefter.

2 - NORDTING skal lage lysinstallasjon til flere hundre tusen på Svalbard

Igjen: Jeg vet ikke hvordan eller hvorfor dette er opplysninger som Enoksen sitter på, eller hvorfor det er han som offentliggjør planene. Jeg har vært av den oppfatning at dette er intern informasjon mellom meg og NNKMs ledelse. Jeg håper virkelig ikke museet betaler advokat Enoksen for å lese mine prosjektbeskrivelser om Svalbard - med mindre han nå også tar del i den kunstneriske programmeringen?

Men jeg kan bekrefte: Det blir både lysinstallasjon og en del annet. Budsjettet må nesten NNKM svare for selv. Siden Enoksen nå har valgt å lansere prosjektet i pressen, tilgir han sikkert at jeg deler litt mer informasjon:

Installasjonen viser ordene «Make the North Great Again!» i lysende bokstaver. Alle husker Donald Trumps mislykkede forsøk på å kjøpe en bit av Nord (Grønland). Denne gangen er det ikke en supermakt som skal bli «great again», det er det marginaliserte Nord. Vi bruker hans kjente valgkampslagord for å snu maktforholdet på hodet. Installasjonen gir assosiasjoner til både politikkens maktspråk, kommersiell turistvirksomhet og Nord som periferi - samtidig som en lysinstallasjon faktisk gir mer mening i den arktiske mørketida enn de fleste andre steder.

3 - Sveen «tror det er morsomt å henge ut folk bare fordi de har lykkes i næringslivet og dermed troner på formuestoppen»:

Selvfølgelig er det morsomt å henge ut folk som troner på formuestoppen, bortsett fra for dem som troner på formuestoppen. Men det er ikke derfor NORDTING er interessert i folk med penger. Problemet er ikke at næringslivstopper - i Harstad og andre steder - har lykkes i å skape levedyktige selskaper, problemet er at de altfor ofte sitter igjen med helt unødvendig stor privat rikdom, og at det er sammenheng mellom penger og makt. Middelaldrende menn med mye penger har for stor makt. Det har alle godt av å bli minnet på - også Enoksen.

4 - NORDTING har søkt å etablere seg med et sugerør i NNKMs kasse

Altså; Hvis pengene i Nordnorsk kunstmuseums kasse ikke skal gå til å betale kunstnere for å lage kunst, hva skal de brukes til da? Betale advokater? Jeg foreslår at Enoksen og jeg treffes om et års tid og sammenligner fakturaer og ser hvem som har klart å suge mest ut av NNKMs kasse. Intet vil glede meg mer enn om Enoksens får rett og hans advokathonorar er lavere enn mitt kunstnerhonorar - men jeg er stygt redd for at jeg kommer til å tape. Med direktørsparking og rettsak vil en altfor stor del av NNKMs knappe offentlige midler gå med til advokatutgifter framover. Det vil dessverre bli mindre kunst og mer Enoksen.

Men hvis jeg nå skal lese Enoksen i beste mening, vil jeg anta at han egentlig ikke mener at alle kunstnere som får penger fra NNKM har «sugerør i kassa». Han mener antakelig bare sprit-skjenkende kunstnere.

Enoksen er engasjert av NNKM for å forsvare museet, ikke for å angripe det. Nå sabler han ned kjernevirksomheten; kunsten som skal presenteres. Kan man se for seg at for eksempel Munchmuseets advokat skriver leserbrev og argumenterer tungt for at den siste Munch-utstillingen er meningsløs humbug? Han ville selvfølgelig ha mistet jobben på flekken. Enten er Enoksen ute på selvmordsoppdrag, eller han har full ryggdekning i styret. Og dermed er vi tilbake til start, bare enda tydeligere enn før:

Enoksen - og det styret som vi må anta at han representerer - likte ikke kunsten Jeremie McGowan programmerte, verken NORDTING eller andre ting. De vil, som Enoksen glassklart formulerer det, «heller ha kanapéer enn vodka servert som kunst». Og apropos vodka:

5 - Vodkaservering er Sveens kunstnerisk alibi

Jeg mener nok heller at det er de sosiale hendelsene, allsangen, overskridelsene, publikumsinvolveringen, intervensjonene i offentligheten, alle medieoppslagene og Enoksens eget debattinnlegg som er essensen i NORDTING, ikke vodkaen. Men hvis Enoksen lurer på om det vil bli servert vodka under åpningen av «Make the North Great Again!» i Longyearbyen i november, kan jeg absolutt bekrefte og berolige; selvfølgelig blir det vodka. Men det spørs om vi har budsjett til kanapéer. Kanskje Enoksen kan legge inn et godt ord i styret for en tilleggsbevilgning?

For det som virkelig burde bekymre flere enn meg, er hvem som bestemmer hvilken kunst NNKM skal presentere framover.  Advokat Enoksen har allerede tatt over informasjonsavdelingen, og har sterke meninger om de kunstneriske valgene. Vi får håpe det er voksne igjen der i huset som fortsatt forstår forskjellen på advokater, styremedlemmer og kunstnerisk ledelse.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse