Annonse
MALMBYEN: Narvik har blitt foreslått som administrativt sentrum i en fremtidig, samlet nordnorsk region. Nå raser debatten. Foto: Fredric Alm /LKAB

Mer makt i en region

Det som skjer i Trøndelag viser at Narvik som administrasjonssted for en region i nord, slett ikke er noen utopisk ide.

En region Nord-Norge må få flere oppgaver enn det fylkeskommunene har nå.

Forlokkende og fornøyelig. Slik beskrev Narviks ordfører Rune Edvardsen (Ap) ideen om at Narvik bør bli vert for administrasjonen, om vi bytter ut fylkene med en eller to regioner i nord.

Innspillet kom fra avisa Nordlys, som på lederplass pekte på Narvik, for å unngå den evinnelige stillingskrigen mellom Tromsø og Bodø. Disse to byene vil vokse uansett, uavhengig av en regional administrasjon. For Narviks del vil dette bety nye, offentlige arbeidsplasser, noe byens politikere ved flere anledninger har sagt at de ønsker seg. 

Forleden sa Troms fylkesting ja til å utrede  hvilke muligheter en samling av de tre nordnorske fylkene til en region, kan gi. I fjor sa både Finnmark og Nordland nei til den samme tanken.

Det er ikke dermed sagt at løpet er kjørt, tvert imot. I april kommer regjeringens regionmelding. Den vil trolig sette fart i debatten. 

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth, vil ikke snakke om grenser og det hun kaller «hovedsteder» nå. Det er forståelig. Hvis den nordnorske «hovedstadsdebatten» sprøytes liv i atter en gang, er løpet kjørt for regiontanken. Da er vi tilbake på den gamle slagmarken mellom Tromsø og Bodø.

Vi må glemme begrepet «hovedstad», og heller se hvordan man rigger seg andre steder.

Trønderne er først ute. De har bestemt seg for å lage en region av de to trønderfylkene, og de har i tillegg bestemt at sentraladministrasjonen skal ligge på Steinkjer, og ikke i Trondheim! Arkitekten bak dette er senterpartisten Ola Borten Moe. 

Det vil forundre om ikke de samme tankene gjør seg gjeldende i andre deler av landet også. I en region Sørlandet, for eksempel, eller Innlandet. Det er ikke gitt at administrasjonen blir værende i Kristiansand eller på Hamar, som er de største byene her.
 
En region Nord-Norge må få flere oppgaver enn det fylkeskommunene har nå. Det er ikke nok med videregående skoler og samferdsel. Og det må fra politisk hold legges sterke føringer på at det som skal flyttes ut fra departementene i Oslo, virkelig blir overført til regionen. 

For her blir det motstand. Varaordfører Geir-Ketil Hansen i Narvik (SV) sa til Fremover forleden at det er særlig en ting han er skuffet over etter mange år på Stortinget: at man ikke greide å samle Nord-Norge til en region da man hadde rød-grønn regjering.

Feilen som regjeringen Stoltenberg gjorde, mener han, var å invitere departementene til å tilby seg å gi fra seg makt. Det er det som kjent få som gjør frivillig. Og dermed smuldret hele prosjektet vekk.

Det vil også medføre betydelig motstand fra de etablerte fylkeskommunale etatene i Bodø og Tromsø, om de ansatte blir bedt om å flytte på seg. Men verken fylkeskommunene eller  hvor administrasjonen er lagt, er en del av Vårherres skaperverk, i den forstand at de er umulig å gjøre noe med. Det gjelder å tenke nytt og annerledes.

Næringslivsmannen Johan Petter Barlindhaug, tidligere leder av distriktskommisjonen, er ihuga region-tilhenger og peker på at store, viktige statlige etater for lengst har forlatt fylkesplattformen og etablert regionale løsninger. Det gjelder veivesenet, helsevesenet, skatteetaten, Innovasjon Norge og NAV.

Han kaller dette «den regionale staten», og mener at ingen i dag er i stand til å lage helhetlige strategier ettersom disse nettverkene er etablert over fylkesgrensene. En sterk region vil kunne ha bedre styring med disse, mener Barlindhaug.

Ordfører Rune Edvardsen sier at regionstanken, og Narvik som administrasjonssted, må utredes grundig. Det er mulig det er langt fram, men det ordføreren må passe på, er at Narvik setter seg til bordet nå. Det nytter lite å vente på en utredning.

Når den kommer er alle premisser forlengst lagt. Det som skjer i Trøndelag viser at Narvik som administrasjonssted for en region i nord, slett ikke er noen utopisk ide. Selv om vi mangler en Ola Borten Moe.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse