Annonse
ORDFØRERMAKTEN LOKKER: SVs Pål Julius Skogholt (i midten) drømmer om å bli ordfører i Tromsø, her flankert av Rita Roaldsen (Sp), Jan Blomseth (Nei til Bompenger), Gunnar Wilhelmsen (Ap) og Bendik Woie (Rødt) Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

SV velger ekstrempartiet Rødt

SV knytter seg nå tett til ekstrempartiet Rødt, og beveger seg bort fra samlende løsninger for Tromsø.

Kampen om ordførermakten i Tromsø hardner til en drøy uke før kommunevalget. Det er en konsekvens av at meningsmålingene i Nordlys viser at avstanden mellom Høyre, Ap, SV og Senterpartiet har skrumpet inn.

Det er helt naturlig at både SV og Senterpartiet ønsker seg ordføreren. For å drive politikk, må man søke makt, og det er nettopp det Skogholt (SV) og Bråthen (Sp) gjør. Og begge fornemmer at mulighetene for ordførermakt øker i takt med egen fremgang og sviktende resultater for Høyre og Ap.

Hva som blir utfallet, avgjøres i forhandlinger etter valget, ut fra styrkeforholdet mellom partiene. Det må uansett bygges en koalisjon mellom partier som kan bli omtrent jevnstore.

Når det gjelder SV, tjener partiet på å fremstå med realisme og tydelighet når det gjelder behovet for å løse transportutfordringene i Tromsø. Her kan SV bli oppfattet som en motvekt til andre partiers ansvarsløshet og lettvintheter.

Og SVs selvbilde er det lite i veien med. I VG snakker nå partileder Audun Lysbakken opp Pål Julius Skogholt som en slags Messias for Tromsø-politikken.

Da kan det være verdt å minne om at Skogholt og SV har vært med i styringen av Tromsø i 16 av de siste 20 årene, i en politisk konstellasjon sammen med Ap og etter hvert også Rødt.

SV har vært med å dreie politikken i en retning som har ført til svakere økonomisk styring i Tromsø. Spesielt innen helse og omsorg, der SV har hatt ansvaret i lang tid, er pengebruken ute av kontroll.

Dette er det innbyggerne som må betale for gjennom innstramminger på andre områder. Velgerne har liten grunn til å forvente økonomisk ansvarlighet når SV tar nok et et steg til venstre, gjennom å danne en enda sterkere allianse med det populistiske kommunistpartiet Rødt.

På den ene siden av blokkene har Frp vinket farvel til de borgerlige partiene, og nå kan det virke som om SV vinker farvel til Ap og sentrum.

Et Tromsø som i enda større grad overlates til ytterfløyer betyr enda mer polarisering i lokalpolitikken. Det fører også til stillstand og stagnasjon for Tromsø, og kan gjøre det enda vanskeligere å finne løsninger som samler og gir brede flertall rundt store og viktige samfunnsprosjekter.

Det er overraskende hvor tett SV har knyttet seg til et uansvarlig parti som Rødt. Det skaper inntrykk av et SV som i større grad søker konflikt, ikke omforente løsninger.

Det er et retningsvalg velgerne bør merke seg, særlig i grenselandet mellom SV og Arbeiderpartiet.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse