SIGNALBYGG: Slik kan det nye museet i Tromsø - med en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner, bli seende ut når det er ferdig bygget. Illustrasjonen viser bygging på Mack-tomta. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur

Snu i tide, Statsbygg!

Det må nå utlyses en arkitekt-konkurranse om det nye signalbygget i Tromsø, mener Nordlys.

Statsbygg er byggherre for det nye Tromsø museum – et nytt, stort og viktig byggeprosjekt sentralt i Tromsø, på Mack-tomta sør i sentrum. Men det blir ingen internasjonal arkitektkonkurranse om Nye Tromsø museum. Det har byggherren bestemt. I stedet for å utlyse en slik konkurranse lanserer man en anbudskonkurranse der referanseprosjekter fra de siste tre år skal avgjøre hvem som vinner.

Denne avgjørelsen har vakt oppsikt. Blant annet har presidenten i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Alexandria Algard, i et innlegg i Aftenposten stilt seg svært kritisk til Statsbyggs handlemåte.  Hun skriver: «Vi kan ikke forstå hvordan potensialet i et så viktig bygg, både for Tromsø og Norge, blir avspist med en anbudskonkurranse. Derfor har Norske arkitekters landsforbund bedt Statsbygg trekke anbudskonkurransen og relansere prosjektet som en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse». Hun peker på at andre, store og kompliserte prosjekter, som Operaen og Nasjonalmuseet i Oslo har blitt til gjennom internasjonale arkitektkonkurranser, og at noe annet ville ikke blitt godtatt i hovedstaden. Skal det gjelde andre regler for Nord-Norge? spør Algard.

Det er flere i arkitektfaget som i likhet med NAL-presidenten undrer seg over at Statsbygg synes å mene at tid er viktigere enn kvalitet. Både konkurranseleder i NAL, Gisle Nataas, og leder i Nord-Norges Arkitektforening, Magnus Vågan, uttrykker bekymringer rundt konkurranseformen. Også Tromsøs mest kjente og profilerte arkitekt, professor emeritus og president i Europan Norge, Knut Eirik Dahl, er opprørt over måten Statsbygg går frem i realiseringen av dette særdeles viktige byggverket. «Dette ville Statsbygg aldri ha gjort i Oslo. Det ville aldri ha skjedd med Operaen, for eksempel. Hvorfor ikke? Det tør de ikke. Nord-Norge synes annenrangs for Statsbygg», sier Dahl til Nordlys.

Han mener dette er et av de aller viktigste byggene i nordområdene og at det er svært uvanlig at et bygg som er så viktig både for Tromsø og Norge, blir behandlet på denne stemoderlige måten. Dahl påpeker også en annen konsekvens ved en slik anbudskonkurranse, nemlig den at en stor gruppe arkitekter og arkitektkontorer automatisk blir utelukket. Blant disse vil det være mange små kontorer som er drevet av yngre arkitekter. Ny kunnskap og nye ideer i arkitektverdenen finnes nettopp her, i den yngre generasjon, sier Knut Eirik Dahl.

Nye Tromsø museum skal forvalte historien og de fantastiske fortellingene om livet i nordområdene, i Arktis. Det nye bygget som skal huse denne viktige kulturarven må gjenspeile både storheten og dramatikken i denne historien. Norge og den nordlige landsdelen fortjener et signalbygg, et bygg som gir samfunnsmessig merverdi på linje med Ishavskatedralen og Operaen. Statsbygg gjør en generaltabbe dersom de ikke legger dette til grunn, men velger å vektlegge tidsbruk foran kvalitet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse