Annonse
Foto: Colourbox

#Metoo angår også deg som er mann!

Det er på tide at menn i større grad engasjerer seg og tar avstand fra seksuell trakassering og overgrep mot kvinner.

Tar vi temperaturen på samfunnet slik som det er nå, vil resultatet være at det er sykt.

Den siste uken har tusenvis av kvinner som har vært utsatt for seksuell trakassering eller overgrep skrevet #MeToo som status på sosiale medier. Intensjonen med denne emneknaggen har vært å gi folk et innblikk i hvor stort problemet er. Og problemet er stort. Jeg blir fysisk dårlig av å tenke på omfanget av denne uretten og volden som skjer mot kvinner. Og der finnes utvilsomt store mørketall. Når så mange faktisk står frem, holder nok desto flere igjen.

Det at så mange kvinner som har opplevd seksuell trakassering og overgrep står frem, gjør oss som samfunnsborgere pliktige til å ta tak i problemet og sette tematikken på agendaen. Jeg skulle ønske at flere menn tok til orde for å få slutt på denne diskrimineringen. Her i Norge skal kvinner kjenne seg trygge, og jenter og kvinner skal være fri til å bestemme over egen kropp, uten fare for å bli utsatt for trakassering og overgrep. Seksuell trakassering beskrives av Diskriminerings og likestillingsombudet som alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring. Mens seksuelle overgrep inkluderer blant annet uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, og voldtekt. Problemet er stort. Skaden og konsekvensene for de utsatte er enda større. Og det verste er at i bunnen av dette ligger latskap og en aksept blant noen menn om at man kan behandle kvinner og deres kropp med lite eller ingen respekt.

Det finnes ikke nok vilje blant menn, fedre, brødre, sønner, kompiser, ektemenn og staten generelt, til å gå hardt ut og si ifra til andre menn at det ikke er greit å trakassere kvinner. Det er for få menn som sier at det ikke er kult å presse seg på en dame som er for full, for svak eller for alene til å gjøre noe med saken. Det er for få menn som sier ifra i vennegjengen at det er respektløst å objektivisere en dame. At det ikke er okay å rope slibrige kommentarer etter en jente som går forbi arbeidsplassen. Og det er for få menn som snakker sammen om, og tar avstand fra, voldtekt og overgrep mot kvinner som ikke har en sjanse til å forsvare seg. Amnesty rapporterer at så mange som 8000 – 16.000 norske kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt i året. Det er et grusomt høyt tall, og også her sikkert finnes det nok mørketall. For å få bukt med det må både kvinner og menn være mer åpen om problemet og ta grep for at statistikken skal gå ned.

Vi har et likestillingssamfunn. Vi er best i verden på det, men det funker bare om vi står sammen. Når internett flommer over med kvinner som skriver #MeToo og som har blitt usatt for seksuelle overgrep og/eller trakassering, er ikke dette likestilling i praksis. Det er trakassering og overgrep i praksis. Det er ikke dette samfunnet vi ønsker. Hvor kvinner lever i en reell frykt for å bli overfalt eller trakassert, og hvor kvinner må tåle krenkende ord og adferd rettet mot seg selv, bare fordi de er kvinner. Jeg nekter å godta det, og jeg håper at menn i større grad også vil ta tydelig avstand fra slik behandling av kvinner. For selv om det ikke er dere menn dette først og fremst går ut over, så gjelder det deres døtre, mødre, søstre, venninner, kjærester, koner og kollegaer, og da angår det også dere.

Det er uakseptabelt i vårt demokrati at tusenvis av kvinner blir utsatt for overgrep og trakassering hvert år. Tar vi temperaturen på samfunnet slik som det er nå, vil resultatet være at det er sykt. Noe må gjøres og jeg tror ikke kvinnene kan få bukt med dette problemet alene, nettopp fordi det ofte er menn som utsetter kvinner for overgrep og trakassering, og det er enda flere menn som lar vær å utrykke forakt mot det. I fremtiden håper jeg at vi får ned statistikken ved at vi som nordmenn og folk står sammen og engasjerer oss i å holde kvinner trygge og behandle de med den respekten et hvert menneske fortjener. Det er viktig at gutter og menn tar dette på alvor og prater seg imellom om hva det vil si å være et ordentlig mannfolk. Er det å behandle kvinner som fritt vilt? Eller er det å behandle dem som det de faktisk er: deres likemenn?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse