Annonse

Dette går ikke over

Lei av «Metoo» og Giske-saken? Vel. Når det skjer revolusjoner får vi tåle å høre om det. Og når det skjer revolusjoner tar det av og til litt tid før samfunnet oppfatter hvor store konsekvenser dette faktisk har.

For dette er et oppgjør med en kultur. Ikke en kultur som har vært spesiell for verken AP eller Norge, men en kultur som har vært tilstede i store deler av samfunnet.

For selv om noen fortsatt forsøker å fortelle at Giske-saken handlet om en maktkamp i AP så er det ikke sant.

Det vil si. Naturligvis skaper det maktkamp og posisjoneringer når en av de aller mektigste brått faller. Det skaper et tomrom. Det kan også føre til at flere dras med i dragsuget. Det er dramatisk og det kan være kritisk.

Men de som prøver å fortelle at dette først og fremst handler om maktkamp har enten ikke forstått hva “metoo” er - eller så forsøker de å bagatellisere det.

Vi vet ikke alle detaljer om hva som har skjedd. Vi vet at Giskes tillit som nestleder forsvant etterhvert som AP gransket varslene som kom inn.

Men det er litt tilfeldig at dette traff akkurat Giske først. Det kunne like godt vært en mektig teatersjef, regissør eller maktperson i en helt annen  bransje som gikk på en tilsvarende mine. Og deres tur kommer nok. For opprørene og historiene om trakassering står i kø: Musikkbransjen, skuespillere, akademia, motebransjen, serveringsbransjen, reklamebransjen og mange flere. NHO er på banen og fagbevegelsen melder om at det rapporteres flere tilfeller av seksuell trakassering over hele fjøla nå. Oppmerksomheten rettes akkurat nå mot Kunsthøyskolen.

For dette er et oppgjør med en kultur. Ikke en kultur som har vært spesiell for verken AP eller Norge, men en kultur som har vært tilstede i store deler av samfunnet. En kultur der det har vært praksis for å se bort når menn trakasserte kvinner. Praksis for ikke å spørre når det gikk rykter. Praksis for å bagatellisere. Praksis for at (hovedsaklig) kvinner var ofre for mektigere menn, og ikke skulle eller kunne protestere. Praksis for at offeret for et overgrep skulle holde kjeft og leve med skammen - som om det var offerets skam.

Det endret seg for tre måneder siden da “metoo” tok av. Og det er fortsatt mange som ikke har forstått at dette har kraft i seg til å endre samfunnet permanent. Slik revolusjoner gjør. Så forbered deg på å høre mer om “metoo”. For det går ikke over. Heldigvis. Det har bare såvidt begynt. Og det handler egentlig ikke spesielt mye om Arbeiderpartiet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse