Annonse
NYTT SYKEHUS: Under et ekstraordinært UNN-styremøte mandag ble forprosjektet og byggestart for det nye sykehuset her i Narvik enstemmig godkjent. Illustrasjon: UNN HF

Milepæl for Narvik og Nord-Norge

Et enstemmig styre ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN) har mandag denne uken godkjent byggestart for nytt sykehus i Narvik.

Prosjektet har en kostnadsramme på 2,7 milliarder kroner, og planlagt ferdigstillelse er våren 2024. Det nye sykehuset vil bli på 27.000 kvadratmeter ,og skal lokaliseres på Furumoen i Narvik.

Fordi grunnarbeidet på tomten vil ta lang tid, understreker styret ved UNN at det nå er viktig å komme i gang så snart som mulig. Målet er at tomtearbeidet kan sluttføres før neste vinter setter inn. Utsettelser vil kunne føre til en merkostnad på opp mot 100 millioner kroner, ifølge styret ved UNN.

UNN-styrets vedtak er en merkedag for Narvik og Nord-Norge, og en ny milepæl for Universitetssykehuset. Men det er ennå en viss usikkerhet knyttet til saken. Nå ligger ballen hos styret i det regionale nordnorske helseforetaket Helse Nord, som i sitt møte den 27.mai må godkjenne byggingen og et låneopptak. Det siste må skje i dialog med helse- og omsorgsdepartementet.

Dette blir en prøvestein på om Helse Nord vil prioritere et stort prosjekt ved UNN. Helse Nord har store økonomiske utfordringer, delvis knyttet til budsjettoverskridelser ved Nordlandssykehuset. Spørsmålet er om det vil ramme investeringer ved UNN. Vi håper og tror at frykten er ubegrunnet.

En rask beslutning om utbygging i Narvik vil være et bidrag til å gjenopprette tillit mellom Helse Nord og UNN. Her pågår det et reperasjonsarbeid etter at Helse Nord har byttet toppledelse.

Det bør også være i regjeringens interesse at spaden kommer raskt i jorda i Narvik. Det vil bety mye for bygg- og anleggbransjen i regionen. Det er god motkonjunkturpolitikk å gjennomføre og fremskynde store og planlagte offentlige prosjekter i Nord-Norge, som vi nettopp så da Avinor sikret milliard-utbyggingen ved Tromsø lufthavn. En rask beslutning om byggestart ved nye UNN Narvik vil være enda viktig signal om vilje til å holde hjulene i gang i Nord-Norge under en økonomisk krise. 

Nybygget i Narvik vil bli unikt og nyskapende med tanke på pasientflyt, brukervennlighet og logistikk. Somatikk, rus og psykiatri skal samles i samme bygg, etter å ha vært spredt i mange år. Hovedstrategien er et integrert samarbeid mellom UNN og primærhelsetjenesten i Narvik kommune. Alt ligger til rette for et sykehus som gir et kvalitetsløft for helsetjenestene i Narvik og Ofoten.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse