STØTTESPILLER: Gaver fra Trond Mohn har vært med på å skaffe viktig utstyr til det nye PET-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Tromsø-vennen er også en hyppig gjest på hjemmekampene til TIL på Alfheim Stadion. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB Scanpix

Milepæl for nordnorsk helsevesen

Fredag er det åpningsfest for den nye A-fløya og PET-senteret ved UNN Tromsø, med statsminister Erna Solberg som gjest. På sykehusets internavis kan vi lese at staben er klar til å presentere det nye flaggskipet for pasienter fra en hel landsdel.

De nye operasjonsstuene på A-fløya vil få stor betydning for intensiv medisin og dagkirurgi ved sykehuset. Med PET-senteret har Universitetssykehuset Nord-Norge fått Europas mest moderne senter for å stille kreftdiagnoser.

Det tilfører unik kompetanse til UNN, og utgjør i praksis en revolusjon av behandlingstilbudet for befolkningen Nord-Norge.

Sammen med det nye pasienthotellet dreier det seg i sum om investeringer for rundt 2,5 milliarder kroner.

Slike nyvinninger kommer ikke av seg selv, men er et resultat av målrettet og strategisk arbeid fra nøkkelpersoner både i Helse Nord og UNN-ledelsen. Det gjelder Lars Vorland, Tor Ingebrigtsen, Bjørn Kaldhol, Jorhill Andreassen og Rune Sundset, for å nevne noen.

Vi kommer imidlertid ikke utenom bidragene fra Bergens-milliardæren Trond Mohn. Han har spilt en avgjørende rolle med sine gaver til både operasjonsavdelingen og PET-senteret.

Som enkeltperson har han blitt en medhjelper og støttespiller for spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge. De siste årene har han for eksempel gitt nye CT-hjerteskannere både til Tromsø og Kirkenes. Det er steg på veien mot å gi den nordnorske befolkningen et tilbud som også på dette medisinske området er likeverdig med resten av landet.

Mohn har nå bidratt med over en milliard kroner til forsking, helse, idrett og kultur i landsdelen vår. Det inkluderer blant annet 400 millioner kroner til Tromsø Forskningsstiftelse, som har gjort det mulig å opprette ulike programmer for unge, talentfulle forskere ved UiT Norges arktiske universitet. Givergleden har skapt entusiasme i fagmiljøene i Tromsø.

Noen vil hevde at det er et paradoks at det offentlige helsevesen og et universitet i Nord-Norge må lene seg så tungt på en filantrop i Bergen. Vi ser det ikke slik. Tvert imot burde flere rike mennesker gjøre som Mohn og dele sine formuer til beste for befolkningen over hele Norge.

Vår egen landsdel flommer ikke over av privat kapital. På listen over landets rikeste må man langt ned for å finne noen som er bosatt i nord.  Vi er Trond Mohn en stor takk skyldig for at han har lagt sin elsk på Tromsø og Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse