Annonse

Miljøbomba Mandelasletta

Man trenger ikke spørre fag- eller miljøfolk. Vi guttan som lekte der kan gi svar: Det ligger ei gedigen miljøbombe under Mandelasletta!

Jeg vokste opp i Tromsdalen på 1960-tallet. Min nærmeste nabo var “fyllinga” i Tromsdalen. Det var ikke noe negativt den gangen, tvert om, det var faktisk et yndet lekested for smårollinger som oss.

Dette er i og for seg en vakker historie: Vi dro på fyllinga kver dag. Det var ingen foreldre som fotfulgte oss, ingen som styrte oss, ingen som nektet oss eller som brydde seg. Vi var helt frie smågutter som lekte. Noen av oss fant verdier som ble omsatt hos skraphandler Hermansen. Det var en tidlig form for “gjenvinning”, selv om vi ikke forstod det før 50 år seinere. Han lurte oss sikkert, men vi var fornøyde allikevel.

På 1960- og 70-tallet blei det dumpa utrolige mengder usortert avfall på fyllinga. Mange lass kver bididge dag. Vi så det jo - det var alltid noe nytt, hver dag: Biler, rør, jernrask, matavfall, papir, olje, trafostasjoner og elektrisk avfall. Det var et eldorado for en smågutt. For egen del samlet jeg kobber som jeg fikk formidable 35-40 kroner kiloet i 1968. Etter noen år hadde jeg tjent nok til å kjøpe meg en ny sykkel.

På 1960-tallet gikk stranda/vannkanten helt inntil Tromsøysundvegen. Den gangen var Kirkegården i Tromsdalen ei “øy”. Området inntil ble i disse årene fyllt med søppel og allskens dritt, og til slutt ble det hele dekket med sand: Ute av syne, ute av minnet! Nå er det tre fotballbaner der. Det er jo i og for seg strålende.

Man trenger ikke spørre fag- eller miljøfolk. Vi guttan som lekte der kan gi svar: Det ligger ei gedigen miljøbombe under Mandelasletta!

Miljøbomba ligger midt i et område med 70.000 mennesker. Spørsmålet til lokalpiolitikerne i Tromsø er: Hva vil dere gjøre med dette?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse