Annonse
Mange tok turen til åpningen av Tromsøbadet lørdag. Foto: Markus Kristoffer Dreyer

«Milliarden Badeland», Tromsø

Lørdag 24. august 2019 ble det nye badelandet på Templarheimen oppe på Tromsøya, åpnet med «plask» og bram! Jeg har personlig døpt institusjonen for «Milliarden Badeland», med henblikk på byggekostnades «tort og svie».

Noen der ute som er enige i navnevalget? Bladet iTromsø har samme dag et fyldig resymé over tingenes tilstand, - med intervju av politikere som har vært med på hele eller deler avprosessen.

Øyvind Hilmarsen er bare stolt, men også overrasket over budsjettsprekken. Jan Blomseth karakteriserer det hele som et «økonomisk mareritt» og påpeker at det vil koste kommunen rundt 60 millioner årlig i bare avdrag og renter. Tromsøbadet har også, allerede, bedt om 12 millioner i kommunalt tilskudd. Jeg håper Blomseth tar feil, men frykter at han har rett.

Det vil nok ta sin tid før Badelandet går med overskudd, - men «intet nytt under solen», heter det jo. Jeg minnes følgende når det gjelder Empire State Boulding i New York: Bygningen/skyskraperen ble planlagt og påbegynt i de «glade 1920-årene». Men så kom «den svarte tirsdagen» i oktober 1929, da først New York-børsen og siden andre børser i Amerika «gikk over ende» og «depresjonstiden» begynte.

Bygningen (som lenge var New Yorks høyeste) var bygd og beregnet for utleie av kontorlokaler, men da åpningsdagen kom i 1930 var det ikke mange leietakere som stilte opp. Utnavnet som New Yorkerne ga bygningen, og som den måtte leve med i mange år, var «Empire State Empty Boulding» ( «tom bygning», fritt oversatt). Først i 1950, 20 år etter den var ferdigstilt, gikk Empire State Boulding med overskudd!

Nå er ikke jeg så «kjip» at jeg virkelig ønsker at Tromsøbadet skal gå med underskudd i 20 år. Jeg håper at fremtidige kommunestyrer i Tromsø, uansett «farge», kan slippe «evige» diskusjoner omkring badelandets økonomi. Gjort er gjort, og jeg minnes godt følgende ordspråk fra min oppveksttid:

«Har du først tatt han Gamml-Erik på ryggen, så må du nok finne deg i å bære han heilt fram!»

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse