Annonse
Helseminister Bent Høie (H) svarer på denne kommentarartikkelen fra Finnmarken-redaktør Anniken Renslo Sandvik.

Min hovedprioritering er god beredskap

I Nordlys 29.juli ber Anniken Renslo Sandvik meg om å ta luftambulansesaken på alvor. Det gjør jeg. Min hovedprioritering har hele tiden vært at operatørbyttet ikke skal gå ut over beredskapen.

De daglige statusoppdateringene fra Luftambulansetjenesten HF viser at beredskapen er god. Helse Nord opplyser at alle pasienter med behov for luftambulanse har fått det. Det er ikke ren flaks som gjør at det har gått bra, som Renslo Sandvik påstår. De involverte har forberedt overgangen, og tiltaksplanen som er utarbeidet virker. Bruken av Forsvarets Bell-helikopter er et av flere tiltak som er iverksatt for å sikre tryggheten til befolkningen i nord. Dette var en del av den offentlig tilgjengelige tiltaksplanen allerede før 1.juli. Til enhver tid foreligger det en bistandsavtale mellom Forsvaret og helsetjenesten, men avtalen utløses ikke før behovet faktisk oppstår.

Ingen bestrider at det har vært utfordringer. Overgang til en ny kontrakt vil alltid være krevende i luftambulansetjenesten, siden det er mye nytt som skal på plass.

For ti år siden, ved oppstarten av forrige kontraktsperiode, gikk det nærmere ett år ut i kontrakten før Lufttransport AS hadde de nye flyene klare til bruk. Lufttransport AS tok ikke en gang over etter en annen operatør. Ifølge en pressemelding fra Helse Nord 26.juli nærmer Babcock seg nå å kunne levere ambulanseflyberedskap uten ekstra støtte.

Anbudskonkurransen som Babcock vant fulgte helt ordinær prosedyre, og ble juridisk kvalitetssikret av flere instanser. Babcock var best på pris, men ikke dårlig på kvalitet. Tvert imot. Kun små marginer skilte kvaliteten på de fire aktuelle tilbudene. På en skala fra 1 til 10 scoret Babcock 9,51 på kvalitet. Med den nye kontrakten har luftambulansetjenesten i Norge blitt bedre. Det er en helt ny flypark, med nye kortbanefly og et jetfly, utstyrt med det siste og beste av navigasjons- og sikkerhetsutstyr.

Renslo Sandvik ber meg komme på banen. Jeg står her allerede. Jeg har fulgt saken tett det siste halvannet året, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse