Annonse
Jeg synes denne debatten i alt for stor grad har dreid seg om å opprettholde fylkeskommunale arbeidsplasser i Vadsø - og i liten grad om de tjenester vi skal ha i fremtiden, skriver Høyre-politiker Ellen Inga O. Hætta, tidligere ordfører i Kautokeino, reindriftssjef og statssekretær i Kommunaldepartementet. I dag er hun rektor ved Samisk videregående skole. Fotomontasje: Wikipedia og Eilif Aslaksen / Nordnorsk debatt

Min samiske bakgrunn gir meg ikke grunn til å opprettholde Finnmark som eget fylke

Jeg har ikke opplevd så mye hetsing mot det samiske andre steder som jeg har opplevd i Finnmark. Min samiske bakgrunn gir meg ikke grunn til å opprettholde Finnmark som fylke.

Jeg har med stor interesse lest Øystein Nilsens åpne brev til Monika Mæland. Jeg har vokst opp i samme Finnmark som Øystein Nilsen. Jeg kjenner Finnmarks krigshistorie og jeg kjenner til fornorskning.

Det som forundrer meg i denne debatten, er at det er lite fokus på tjenestene til Finnmarks befolkning. Man snakker om avstander, men det er liten vurdering av hvilke tjenester befolkningen skal ha. Jeg trenger av og til besøke tannlege og vi har fylkeskommunale tannhelsetjenester i Kautokeino. Jeg trenger ikke å tenke på avstander, for denne fylkeskommunale tjenesten er i min hjemkommune. Vil denne tjenesten forsvinne med sammenslåing? Neppe. Tannhelsetjenesten er for øvrig den eneste tjenesten jeg i farta kommer på som jeg fra tid til annen benytter.

Jeg fulgte bussen til Alta i går og satt og tenkte på hvor dårlige bussforbindelser vi gjennom tiden har hatt mellom Kautokeino og Alta. Ingen fylkespolitikere har brydd seg særlig mye om det, før regionreformen ble tema. Da har plutselig fylkespolitikere våknet og forsøkt å gi alle et godt tilbud. Men for min del; too late. Jeg biter ikke på den.

Så en annen sak innenfor samferdsel som jeg naturlig nok har interesse for. Man snakker om at finnmarkinger har kompetanse om eget fylket og kjenner behovene. Da kontrakten gikk ut og Fjord 1 ble byttet ut på fergesambandet Øksfjord-Hasvik. Man fikk et klart dårligere og mer ustabilt tilbud til en øy med de rike fiskeressursene. Det har man glemt i denne debatten. Man hadde tydeligvis ikke så mye kunnskaper om hvordan denne strekningen er i dårlig vær.

En annen sak innenfor samferdsel er flytilbud. Fylkespolitikerne har gjennom tidene bygd flyplasser på kysten av Finnmark; de ligger som perler på en snor. Men indre Finnmark ble glemt, på tross av at Kautokeino har noe av det mest stabile været i Finnmark. Skal vi i indre Finnmark ha de store motforestillinger til sammenslåingen? Jeg ser ingen grunn for det.

Øystein Nilsen kommer også inn på fornorskningen. Det er en meget trist del av vår felles historie. Jeg ble som 10 åring nesten dyttet over kaikanten og kalt fjellfinn på et lite sted i Finnmark.

Jeg reiste til Alta for å ta utdanning og hadde et mål; få artium og kunne studere. Men også der fikk vi gjennomgå, fordi vi hadde lært norsk av «søringer» og sa JEG og ikke Æ, som resten av finnmarkingene. Men vi kom oss gjennom skolegangen. Jeg har ikke opplevd så mye hetsing mot det samiske andre steder, som jeg har opplevd i Finnmark. Min samiske bakgrunn gir meg ikke grunn til å opprettholde Finnmark som eget fylke.

Så til slutt; vi som politikere bør bli mer opptatt tjenestetilbud og mindre opptatt av å opprettholde arbeidsplasser. Jeg synes denne debatten i alt for stor grad har dreid seg om å opprettholde fylkeskommunale arbeidsplasser i Vadsø - og i liten grad om de tjenester vi skal ha i fremtiden. Når vi påberoper oss å ha så god kompetanse, trenger vi ikke å være redde. Vi kan skape nye arbeidsplasser og fortsatt bo i denne flotte delen av vårt land. Look to Tromsø, se hva de har gjort innenfor turisme. Vi kan også satse på turisme, men ikke ved å legge brostein i Hammerfest og Båtsfjord, som fylkespolitikere bruker millioner av regionale utviklingsmidler til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse