Annonse

Min storhetstid!

Jeg håper kommende generasjoner kan lære seg å akseptere at vi alle er forskjellige, og at de vet hva ”prisen” man må betale for å være ”normal” kan bli.

I år feirer jeg at det er 34 år siden jeg ble introdusert for det ”vidunderlige” hormonet østrogen som gjorde at jeg kunne nå min fastsatte og aksepterte høyde. Østrogenet, eller veksthemmende hormoner som legene (endokrinologene) kaller det, hadde sin storhetstid i Norge på 70- og 80- tallet. Som alle bra ting ellers, kom selvsagt denne trenden fra USA, på 1950- tallet. Østrogenet fremskynder lukkingen av epifysene, og dermed har ikke skjelettet mer plass til å vokse. Behandlingen tar ca. 1 ½ år og må startes før puberteten inntreffer. I tillegg til å lukke epifysene innehar hormonet østrogen mange andre fine egenskaper. Jeg nevner: Vektøkning, humørsvingninger, depresjoner, kvalme, uregelmessig menstruasjon, nattkramper, verk i ben og armer, cyster i eggstokkene, lakterende bryst med formørkning av brystvorter, nedsatt fruktbarhet, blodpropp og sist men ikke minst en ”mulig disponering for brystkreft”. Det er ingen tvil om at østrogenet er virkningsfull! Som medisin har den fungert ypperlig og har innfridd alle sine løfter. Jeg sier bare: ”Check, check, check, og dobbel check, i sjette!” Det eneste jeg ikke har hatt gleden av å prøve er depresjon, vektøkning og lakterende bryst med formørkning av brystvortene. Det kommer forhåpentligvis senere!

Jeg husker godt puberteten. Hormonene mine bruset som en ristet colaflaske, og det var et regelrett ”ras” i de østrogenskapende eggstokkene mine. Jeg gikk fra å være 9 år og barn, til en menstruerende og voksen kvinne på under et år. Takk Gud jeg slapp den kleine ungdomstiden! Jeg er takknemlig for at legestanden tok høyde for eventuelle ”krumspring” fra min genetiske arvebank. De frigjorde meg fra mine spådde 189 centimeter og skostørrelse 42. Det hadde blitt en slitsom karriere på sirkuset! Hvem vet hvor mange spesialsydde sko og kostymer jeg hadde måtte kjøpe. Slike ting blir fort dyrt! Heldigvis er jeg i dag kun 180 cm. Jeg kunne sikkert vært lavere også. Hadde vi bare startet da jeg var 8 år, kunne jeg kanskje vært den ”ideelle” 168 cm?

Nye studier viser negative ettervirkninger i sykdomsbildet hos de hundrevis av jentene som ble hormonbehandlet i Norge på 70- og 80- tallet. Legestanden behandlet alle ”heldige” utvalgte over en lav sko. Leger i dag sier at det å behandle høyde, enten for å bli kortere eller lengere er ”på vei ut”. De liker ikke lengere å behandle friske barn med store doser østrogen. Jeg synes det er skikkelig teit at jeg ”ikke er in” lengere! Noen forskere og leger går til og med så langt som å si at det kanskje ikke er en god ide over hodet? Det er synd at det ikke ble gjort noen forskning på effekten av østrogen på disse jentene. Men heldigvis er det fortsatt mellom 50- 100 nye henvendelser hvert år på hormonbehandling. Disse kan vi jo forske på senere! Undersøkelser gjort av forskere ved det Karolinska institutet i Sverige viser at 99,1 % av de jentene som ble utredet for mulig behandling med veksthemmende hormon, men aldri fikk det, var glad for valget i dag. I motsetning var 42,1 % prosent av jentene som faktisk ble behandlet, misfornøyde med beslutningen. Jeg konkluderer ikke med noe. Jeg velger å tru på det legene og forskerne fortalte mine foreldre på 80-tallet: ”Det er helt ufarlig!” - akkurat som sprøytemiddelet DDT og isolasjonen asbest. At jeg (som eneste personen i hele min utstrakte familie) fikk østrogensensitiv brystkreft er kanskje bare en tilfeldighet. Det som er synd er at det vil jeg aldri få vite. Jeg håper kommende generasjoner kan lære seg å akseptere at vi alle er forskjellige, og at de vet hva ”prisen” man må betale for å være ”normal” kan bli.

Kilder: S. Cohen og C. Cosgrove, Normal at any cost: Tall girls, short boys and the medical industry’s quest to manipulate height, New York, Penguin Group, 2009A. Venn et. al., Oestrogen treatment to reduce the adult height of tall girls: long-term effects on fertility The Lancet, vol 364, 2004O. Trygstad, Oestrogen treatment of adolescent tall girls; short term side effects. Acta Endocrinologica Suppl, vol 279, 1986 (les sammendrag) Norsk barnelegeforening, Veileder i generell pediatri. Kapittel 2: Endokrinologi - metabolisme - genetikk, 2009/2010.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse