Annonse
PEILING PÅ PENGER: Kvinner har størst forbruk og vet fortsatt for lite om familieøkonomien. Den overlater mange til mannen. Det kan være en farlig sovepute, mener forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen. Foto: Norges Bank/ Rune Endresen

Mine, dine og vårres pænga

Damer vil ikke bruke penger de får igjen på skatten til å betale restskatten for samboeren eller ektefellen. Mennene derimot, er mer gavmilde. Eller?

Brødtekstbilder: 
Det er en seiglivet myte at menn ikke liker å shoppe. Og vi vet hvor vi finner innkjøpene: i garasjen og boden.

Damer vil ikke bruke penger de får igjen på skatten til å betale restskatten for samboeren eller ektefellen. Mennene derimot, er mer gavmilde. Eller?

Hva skal du bruke skattepengene til? Det var spørsmålet Respons Analyse stilte Ola og Kari Nordmann. Og det var da 13 prosent av mennene i Troms svarte at de skulle betale restskatten til partneren. Hvis de var helt ærlige i sitt svar, er det et ganske høyt tall. Av kvinnene var det nemlig absolutt ingen som hadde slike planer.

Det kunne jo tyde på at kvinner har mer forstand på penger enn menn?

- Dessverre, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i Sparebanken Nord-Norge til Nord24. For undersøkelsen viser at kvinner sparer mindre og forbruker mer enn menn. Og der hvor det er felles økonomi, har kvinner altfor ofte liten oversikt. Det kan få store konsekvenser dersom hun skulle bli alene.

Det er ofte kvinnene som står for de daglige innkjøpene til husholdningen. Og det er en kjent sak at damer har en tendens til å trives godt på handletur. De kommer hjem med poser fylt med klær til seg selv og resten av familien, samt fine og mer eller mindre nyttige ting til heimen. Damer setter pris på å ha det hyggelig rundt seg.

Men det er en seiglivet myte at menn ikke liker å shoppe. Sannheten er at mange av dem elsker det. Det vises bare ikke like tydelig utad. Men vi vet hvor vi finner innkjøpene: i garasjen og boden.

For der henger kajakken som ble kjøpt for fem, seks år siden. Den var i bruk i én sesong, og siden har den tørstet etter vann under skroget. Der ligger sports og treningsutstyr som ikke har svart til forventningene om en superaktiv hverdag og «sommerkroppen 2015». Her er en hel vegg med verktøy, åtte forskjellig typer skrutrekkere, limpistoler, skiftenøkler, bor, vinkelslipere og mer avanserte spesialredskap for hypotetiske tilfeller.

I tillegg kommer de virkelig elektroniske duppedittene, kjøpt på nettet fra leverandører i Asia, kjekke å ha hvis de virker.

Menn er mindre interessert i shoppingrunder på kjøpesentre, svært mange foretrekker å handle på nettet. Men de handler i butikk også. TVen skal være stor. Det samme skal grillen. Menn kjøper ikke hva som helst. Du finner dem i avdelingen for store gassgriller. Det må være utstyr som er tilpasset ekte grillgourmeter. De flyr ikke rundt på Clas Ohlson og spør etter kvaliteten på kulegriller til et par hundrelapper. Da er risikoen for å bli betraktet som småtomset overhengende. Menn handler ofte dyrt.

Likevel, det er kvinnene som scorer høyest når det kommer til å bruke penger, framfor å spare dem. Det kan selvsagt ha sammenheng med inntekt, kvinners inntekt er fortsatt lavere enn menns. Og der lønna er lav, er det mindre å avsette til sparing.

Manglende oversikt over husholdets finanser kan ha sin forklaring i at inntjening og familieøkonomi historisk sett har vært menns domene. Fram til ca. 1970 var kvinners deltakelse i yrkeslivet temmelig lav. Blant gifte kvinner var et stort flertall husmødre, det vil si uten lønnet arbeid. Mannen tjente, og styrte økonomien.

Mens tidene har endret seg, har en del gamle vaner likevel blitt med på reisen. Kvinner vet fortsatt for lite om økonomien. De skjuler seg bak mannen. Det kan være en farlig sovepute.

Et annet interessant trekk ved undersøkelsen til Respons, er at ingen av de spurte i Nord-Norge planla å bruke skattepengene på å kjøpe hvitevarer eller møbler, noe som var helt vanlig for et par tiår siden.

I dag fikser vi slike innkjøp ved å dra kredittkortet. Så svarer da også en fjerdedel av folk i Troms at skattepengene, jo de skal brukes til å betale ned gjeld.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse