BYTTET SIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide vil felle Solberg-regjeringen og danne regjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Foto: Heiko Junge, NTB

Et desperat rop fra sperregrensen

Knut Arild Hareide er den første partilederen i Norge som aktivt går inn for å kvitte seg med egne velgere.

Knut Arild Hareide har begitt seg ut på et unikt eksperiment i norsk politikk. Han er den første partilederen i moderne tid som går aktivt og helhjertet inn for å bytte ut  et flertall av sine egne velgere.

Når sjansespillet er gjennomført, og pinsevenner og læstadianere er fordrevet til FrP eller Partiet De Kristne, drømmer Hareide om å bygge et bredt folkeparti i et stadig mer sekulært Norge, med tomme kirker på søndagene. I det hele tatt et politisk landskap der KrFs eksistens er truet.

Derfor vil Hareide, i ren desperasjon, bytte fra blå til rødgrønn side. Og skape et nytt, skinnende og eiegodt parti bygd på fellesskap, solidaritet og hjertevarme. Ispedd litt distriktspolitikk og patos om levende bygder.

Problemet er bare at dette rommet i norsk politikk er opptatt, og velgerne finner bedre alternativer andre steder, hos Ap, SV og Senterpartiet. De liberale og frisinnede velgerne som for 20 år siden søkte til en rødvinsdrikkende Valgjerd Svarstad Haugland har for lengst forlatt KrF, og ingenting tyder på at de har tenkt å returnere dit.

Jakten på de nye velgerne vil derfor bli et strevsomt politisk arbeid, nesten like forgjeves som å gjete vinden, som det heter i Forkynnerens bok.

Det eneste Hareide i virkeligheten har, som skiller ham fra den grå mengden i norsk politikk, er at KrF er et parti for kristne mennesker. Men det er dette grunnfjellet Hareide aktivt forsøker å skyve fra seg.

Hareide og Støre har lenge vært et par. De er politiske tvillinger som begge befinner seg i en desperat situasjon. Sammen har de lagt en plan for å felle Erna Solberg. Det kan kun skje gjennom en operasjon der Hareide trosser kjernetroppene i eget parti, et flertall av egne velgere, sine to nærmeste medarbeidere (begge nestlederne) og ungdomspartiet KrFU.

Det er de gamle antipatiene mot Frp, den viktigste arven etter Bondevik, som ser ut til å være det eneste kompasset han navigerer etter. Til tross for at grunnfjellet i partiet står mye nærmere Listhaug enn Støre.

Derfor hylles Hareide for sitt mot fra venstresiden, mens andre ser det pompøse og retthaverske, ja endog stormannstankene i hans tale til landsstyret. Han leder et miniputt-parti med skarve tre prosents oppslutning. Men KrF-lederen er altså den, som med den største selvfølgelighet dømmer partier som er dobbelt så stort (SV) og fire ganger hans egen størrelse (Frp), til et liv utenfor regjering(er) der han selv vil ta plass.

Når KrF samles til landsmøte den 2.november, får vi svaret på om Dagen-redaktøren Vebjørn Selbekk har rett  -  om Hareide og hans generalsekretær har gått seg fast inne i Oslo-bobla. Det avhenger ikke minst om fylkeslagene velger utsendinger med bundet mandat, eller om hver delegat får følge egen overbevisning.

Situasjonen er uansett unik. Den sittende regjeringen skal felles, har vi forstått, nå gjelder det bare å finne en sak på å felle den på. Det kan bli objektsikring, eller det kan bli statsbudsjettet. Ingen vet. Dette er en krevende fortelling å selge inn til velgerne for Støre og Hareide. Det danner seg et bilde av at de to store taperne ved stortingsvalget for litt over ett år siden, har laget en masterplan der begge er villige til å strekke seg langt for å erobre makten velgerne ikke ville gi dem.

For Jonas Gahr Støre er dette et høyt spill. Støre vet at dersom han taper kommunevalget også, vil han være ferdig som leder. Derfor vil han bli statsminister nå, men uten noen klar plan for hva han skal bruke makten til. Partiet er langt fra gjenreist etter valgnederlaget, og arbeidet med å meisle ut ny politikk frem mot 2021 har så vidt kommet i gang. Selv om både Aps ledelse og Klassekampen nå omfavner bedehusfolket, spørs det hvordan partiets velgere reagerer.

Både i LO og ute i partiorganisasjonen er det stor skepsis mot KrF. Veien til SV og Rødt kan være kort, dersom Ap går til alters med KrF.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse