Annonse
Odd Handegård kommenterer dette innlegget fra Bjørn Blix.

Vindkrafta er like relevant for klimaet som hostesaft er for influensa

Jo mer tvilsomme endringer i norsk kraftpolitikk som foreslås, desto sikrere kan man være på at forslaget underbygges med irrelevante klimaargumenter. Slik også med Bjørn Blix i Nordlys den 11. juni. Av de mange misforståelsene til Blix, skal jeg bare kommentere én. Han forestiller seg at all vindkrafta i Danmark (og eksporten av strøm fra Norge), har bidradd til at «Danmark har lagt ned flere kullkraftverk». Hvor i all verden har du dette fra?

Situasjonen er selvfølgelig at jo mer vindkraft som bygges ut i Europa, jo mer fossil «elektrisitet» trengs det for å balansere den ujevne og varierende vindkrafta. Når vindkrafta tar pause 2/3-deler av året, må man supplere med «elektrisitet» laget av kull, gass, kjernekraft og en liten skvett norsk vannkraft resten av året. I 2018 hadde Norge en nettoeksport av kraft til Danmark på i underkant av 2 TWh. Det blir ikke mange kullkraftverk av dette. Norge vil snart trenge denne krafta selv, ettersom målet nå er at Norge skal «fullelektrifiseres».

Problemet er at el-produksjonen ved kull- og gasskraftverk ikke kan skrus av og på som ved et norsk vannkraftverk. Produksjonen av fossil energi og «elektrisitet» går stort sett sin gang kontinuerlig. Det er faktisk særlig denne fossile «elektrisiteten» som importeres til Norge når det blåser mye i Danmark – ikke danskenes «billige» overskudd av vindkraft, som påstanden ofte er. Når elektronene fra kullkraft og vindkraft er kommet på nettet, er det umulig å etterspore hvor og hvordan strømmen er produsert. Importen av strøm fra EU til Norge, blir nødvendigvis ei temmelig brun EU-suppe av fossil «elektrisitet» (80 % fossil energi skal erstatte rein norsk vannkraft).

Det kan bli interessant når «klimapartiene» oppdager at kraftforsyningen til norske husstander i realiteten er i ferd med å bli mer og mer brun, og vesentlig dyrere enn den strømmen vi hittil har hatt. Konklusjon: Vindkrafta er like relevant for klimaet som hostesaft er for influensa.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse