Annonse
Foto: Kyrre Lien, Scanpix

Mislykte klimatiltak

I et tidligere innlegg dokumenterte jeg at regjeringens mål om å bygge ut 50 TWh med vindkraft (pluss kabler til EU), er helt uten betydning for klimautviklingen. Europa trenger egentlig flere tusen TWh for å erstatte litt av den fossile energien som brukes, ikke 50 TWh fra Norge (tredjeparten av norsk vannkraft).

I et svar til meg klarer ikke Kristoffer Rypdal å foreslå et eneste fornuftig tiltak som kan bidra til å redusere klimagassutslippene i verden. Det eneste han etterlyser er mine forslag til løsning av klimakrisen. Og det har jeg faktisk gjort – verden må produsere mindre fossil energi, men alle avtaler og gode intensjoner viser selvfølgelig at USA, Russland, Kina og Norge m.m. produserer fossilt for fullt, helt uavhengig av alle klimaavtaler i København, Paris eller Polen.

Rypdal jukser derfor når han skriver at «utbygging av vindkraft og kraftnett vil være viktige tiltak». Regnestykket stemmer ikke. Men han er ikke alene – stort sett er alle norske politikere ute på det samme jordet. Norsk eksport av 50 TWh har ingen verdens betydning for det globale klimaet. Bygging av vindkraft og eksportkabler, har i stedet dessverre en lang rekke negative konsekvenser som freidig oversees, fordi konsekvensene først vil vise seg om noen år, og da blir det litt seint for folk å reagere.

Når vindkraftberserkene har rasert store områder av norsk natur og et norsk kraftsystem som har fungert tilfredsstillende i 100 år, vil norske husstander sitte igjen med det energikaoset regjeringen nå planlegger.

Altså: Vi får turbiner vi ikke trenger, kabler vi ikke trenger (men som vi finansierer over nettregningen), vi får en ustabil strømforsyning vi ikke trenger og en flerdobling av strømprisen – som vi heller ikke trenger. Jeg regner med at «skam»-begrepet snart er oppbrukt, men kan ikke fri meg fra tanken om det er i denne sammenhengen det passer best: «Vindskam» og «kabelskam».

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse